Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procuratura Generală s-a trezit din…

Procuratura Generală s-a trezit din comă în cazul furtului de la BEM

Procuratura Generală s-a trezit din coma inactivităţii în cazul devalizarea sistemului bancar moldovenesc şi cel puţin, în declaraţii a anunţat măsuri de investigaţie de anvergură. Procuratura Generală va alcătui o comisie specială de anchetă din care vor face parte procurori, procurorii anticorupţie, ofiţerii de urmărire penale şi experţi care vor investiga cazul delapidării banilor de la Banca de Economii. Anunţul a fost făcut astăzi de către Procurorul General, Corneliu Gurin, în cadrul unui breifing de presă.
Gurin a anunţat începerea unei investigaţii de proporţii care ar avea menirea să găsescă vinovaţii şi responsabilii de furtul banilor din sistemul bancar.

„Urmează să stabilim dacă acţiunile sau inacţiunile reprezentanţilor statului au favorizat gestionarea frauduloasă a Băncii de Economii, recapitalizarea acesteia cu punerea în pericol a securităţii statului, ceia ce a indus ulterior la alocarea resurselor publice în vederea recapitalizării acestor instituţii finnciare. Printre instituţiile vizate de anchetă sunt Agenţia Proprietăţii Publice, Banca Naţională a Moldovei, Comisia Naţională a Pieţii Financiare, Comitetul Naţional pentru Stabilitate Financiare”, anunţă Gurin.

Totodată Procurorul General a anunţat că ancheta va viza şi funcţionarii de rang înalt din conducerea R. Moldova care au participat sau facilitat furtul de la BEM.
„Factori de decizie de prim rang, persoane responsabile din cadrul Guvernului R. Moldova, Parlamentului R. Moldova, Ministerului Finanţelor, Ministerului Economiei, dar şi alte instituţii”, a menţionat procurorul Gurin.

Breafingul a durat doar cinci minute, după care Gurin a plecat refuzând să răspundă la întrebările jurnaliştilor.

Amintim că Procuratura Generală şi CNA s-au activizat după dezvăluirile făcute de fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţă, care a învinuit mai multe instituţii ale statului, în special cele două instuţii de forţă menţionate mai sus, că ar fi luat parte prin lipsa de acţiuni şi nepăsare totală la „jaful secolului”.

surse foto: trm.md