Principală  —  IMPORTANTE   —   Președinta CC explică: Mandatul lui…

Președinta CC explică: Mandatul lui Stoianoglo nu este afectat în vreun fel

După ce Curtea Constituțională (CC) a declarat joi, 21 mai, neconstituționale mai multe prevederi din Legea cu privire la Procuratură în partea ce ține de numirea șefului PG, președinta instituției, Domnica Manole, a explicat că acest fapt nu afectează mandatul actualului procuror general, Alexandr Stoianoglo.

„Constatarea CC privind neconstituționalitatea unor prevederi din art. 17 din Legea cu privire la Procuratură, care reglementează procedura de numire a procurorului general, nu afectează procedurile deja desfășurate pentru numirea procurorului general în funcție. Mandatul procurorului general actual nu este afectat în vreun fel. Din contra, Procuratura devine mai protejată în independența și imparțialitatea sa față de eventualele influențe din partea Executivului. Nu o comisie a Executivului este cea care va stabili cu titlu obligatoriu candidaturile pentru funcția de procuror general și nu o comisie a Executivului va fi cea care îl va putea demite pe procurorul general”, a explicat președinta CC, Domnica Manole.

CC a declarat neconstituționale articolul 11 alineatele (21) și (22), articolul 17 alineatele (2), (3), (5), (6), (7), (8), (9), (91) și (111) și articolul 58 alineatele (7), (8) și (9) din Legea nr. 3 din 25 februarie 2016 cu privire la Procuratură.

„Curtea a observat că modificările de substanță din Legea cu privire la Procuratură au condus la instituirea unei Comisii de preselecție sub egida Ministerului Justiției și la reducerea rolului constituțional al Consiliului Superior al Procurorilor. 

În acest sens, Curtea a menționat viziunea Comisiei de la Veneția, potrivit căreia Constituția abilitează Parlamentul să definească, printr-o lege, procedurile generale care trebuie urmate de Consiliul Superior al Procurorilor. Pe de altă parte, Consiliul Superior al Procurorilor are un rol constituțional care nu trebuie uzurpat de către Parlament – este rolul formării unei liste și al selectării unui candidat care să-i fie propus Președintelui Republicii pentru numire. Legislatorul ar trebui să nu-și depășească competența de legiferare pentru a împiedica Consiliul Superior al Procurorilor să-și exercite mandatul constituțional. 

Curtea a considerat că implicarea Comisiei instituite de Ministerul Justiției în procesul de numire în funcție a Procurorului General în modul stabilit de articolul 17 din Legea cu privire la Procuratură contravine articolului 125 din Constituție”, a decis CC.

Anterior, în spațiul public au existat mai multe opinii precum că s-ar încerca înlăturarea lui Stoianoglo din funcție.

Luni, 25 mai, la Judecătoria Chișinău va avea loc ședința privind contestarea desfășurării concursului pentru preselectarea candidaților la șefia PG, precum și rezultatele acestui concurs. Cererea de chemare în judecată a fost depusă de către Eduard Bulat, unul dintre pretendenții la fotoliul de procuror general.