Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Poliţist anticorupţie, implicat în trafic…

Poliţist anticorupţie, implicat în trafic de droguri şi luare de mită

Trei membri activi ai unui grup criminal organizat, au fost reţinuţi pentru trafic de droguri.

Potrivit Procuraturii mun. Chişinău, printre reţinuţi este şi un colaborator al Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupţie (SPIA) al MAI, care, de comun cu un alt membru activ al grupului criminal documentat, acumula bani de la rudele persoanelor reţinute pentru trafic de droguri pentru ulterioara lor eliberare.

Procuratura capitalei i-a înaintat poliţistului învinuirea, acesta fiind arestat preventiv pentru 15 zile, iar complicii acestuia urmând a fi duşi în faţa magistraţilor, pentru care procurorii solicită câte 30 de zile de arest preventiv.

Procurorii anunţă că grupul criminal este format din 12 membri activi, dintre care 6 au fost reţinuţi în cursul anului trecut, iar alți 3 au fost învinuiți de procurori de:
– punerea în circulaţie ilegală a substanţelor narcotice, psihotrope sau a analoagelor lor în scop de înstrăinare, săvârşită de un grup criminal organizat, săvârşită în proporţii deosebit de mari;
– trecerea prin contrabandă peste frontiera vamală a R. Moldova a substanţelor narcotice, psihotrope sau a analoagelor lor, săvârşită de un grup criminal organizat, în proporţii deosebit de mari.

Angajatul SPIA, în grad de locotenent-colonel, mai este învinuit de procurori de instigare la dare de mită şi depăşirea atribuţiilor de serviciu. Potrivit datelor procurorilor, în anul 2010 poliţistul a fost condamnat pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, infracţiune comisă în timp ce activa în Direcţia Antidrog a MAI. Atunci el fusese eliberat din organele afacerilor interne, însă, prin decizia Curţii de Apel Chişinău a fost restabilit în funcţie, fiind reîncadrat în serviciu direct în SPIA.

Operaţiunea de reţinere a figuranţilor a fost realizată de Procuratura mun.Chişinău, de comun cu Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Ministerul Afacerilor Interne.

În urma percheziţiilor, la învinuiţi au fost depistate droguri, bani dobândiţi în urma realizării drogurilor, telefoane mobile utilizate la efectuarea tranzacţiilor ilicite. De asemenea, a fost ridicat şi automobilul angajatului SPIA MAI, de model BMW 445i, cu numere de înmatriculare false, cu care ultimul se deplasa la serviciu, precum şi la efectuarea tranzacţiilor ilicite de droguri. Ulterior, în cadrul percheziţiei au fost depistate încă două perechi de plăcuţe de înmatriculare false.

Actualmente, procurorii întreprind măsuri pentru reţinerea tuturor persoanelor implicate în această schemă ilegală.

Procuratura solicită cetăţenilor care deţin informaţii asupra unor eventuale cazuri de corupţie sau cunosc detalii despre abuzurile comise de angajaţi ai organelor de drept, poliţişti, funcţionari publici, să anunţe Procuratura Anticorupţie sau CNA.