Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Percheziții la domiciliul unui fost…

Percheziții la domiciliul unui fost președinte al Republicii Moldova

Ofițerii anticorupție efectuează în aceste momente percheziții la domiciliul fostului președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi.

Perchezițiile au loc în cadrul unui dosar privind frauda din sistemul bancar din Republica Moldova, unde Petru Lucinschi are statut de bănuit.

Tot astăzi, fostul președinte a fost audiat de procurorii anticorupție pe marginea dosarului în care este vizat.

Numele lui Petru Lucinschi, dar și al fiului său, Chiril Lucinschi, apar și în raportul Kroll.

Chiril Lucinschi, fost deputat PLDM, a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare cu executare într-un penitenciar de tip semiînchis, fără dreptul de a ocupa funcții publice pe o perioadă de 4 ani. Fostul deputat a primit și o amendă în valoare de 27.500 lei. Decizia a fost pronunțată de judecătorii sediului Buiucani al Judecătoriei Chișinău la 4 aprilie. Instanța a mai decis atunci eliberarea lui Lucinschi din arest la domiciliu și plasarea acestuia sub control judiciar până când sentința va deveni executorie.

Procurorii îl acuză pe ex-deputatul Chiril Lucinschi că fiind gestionarul și beneficiarul final al companiilor Toast Delux SRL și IPA International Project Agency a spălat banii prin intermediul offshor-urilor. Acuzarea susține că între 2012 – 2014, pe conturile companiilor lui Chiril Lucinschi au ajuns prin transferuri 440 de mii de dolari de la companiile care fac parte din „grupul Șor”. Potrivit acuzării, banii pe care firmele lui Șor îi transferau pe conturile companiilor lui Lucinschi ar fi fost scoși din cele trei bănci devalidate – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.