Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Partidul Șansă a cerut strămutarea…

Partidul Șansă a cerut strămutarea la o altă instanță a cauzei privind excluderii din alegeri ai candidaților formațiunii: „Dorin Recean a atacat public și a amenințat judecătorii Curții de Apel Chișinău”. Decizia CSJ

Sursa: sansa.md

Reprezentanții partidului Șansă au solicitat Curții Supreme de Justiție (CSJ) strămutarea cauzei, privind decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) de excludere a candidaților formațiunii din alegeri, de la Curtea de Apel (CA) Chișinău, la o altă instanță de judecată egală în grad, fiind că ar exista „dubii rezonabile cu privire la imparțialitatea judecătorilor”. Cererea a fost respinsă miercuri, 18 ianuarie, de CSJ, iar cauza de contencios administrativ va rămâne la CA Chișinău, acolo unde a fost trimisă la rejudecare în luna decembrie 2023.

În motivarea cererii, avocatul partidului, Vadim Banaru, a invocat că în ultimele luni pe rolul Curții de Apel Chișinău au fost mai multe cauze de contencios electoral, cu obiecte de examinare în care era vizat partidul Șansă.

„În majoritatea cazurilor instanța de apel din municipiul Chișinău a luat o poziție total defavorabilă reclamantului. În aceste procese practic au fost implicați majoritatea judecătorilor de la Curtea de Apel Chișinău.

Recent, în spațiul public a apărut o informație cu privire la rejudecarea acestui caz de Curtea de Apel Chișinău cu respingerea cererii reclamantului și menținerea în vigoare a deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale”, a argumentat apărătorul.

Totodată, reprezentantul partidului Șansă a indicat că prim-ministrul Dorin Recean a „atacat public și a amenințat judecătorii Curții de Apel Chișinău care au luat o decizie neconvenabilă acestuia”.

„Completul de judecată al Curții Supreme de Justiție conchide că argumentul invocat de Partidul Politic „Șansă”, reprezentat de avocatul Vadim Banaru, precum că în ultimele luni pe rolul Curții de Apel Chișinău au fost mai multe cauze de contencios electoral, cu obiecte de examinare în care era vizat Partidul Politic „Șansă”, și că în majoritatea cazurilor instanța de apel din mun. Chișinău a luat o poziție total defavorabilă reclamantului, iar în aceste procese practic au fost implicați majoritatea judecătorilor de la Curtea de Apel Chișinău, nu poate fi reținut în vederea admiterii solicitării de strămutare”, se menționează în decizia CSJ.

Nici argumentul referitor la declarațiile premierului „nu se încadrează în temeiurile prevăzute la art. 198 din Codul administrativ și nu poate justifica admiterea cererii de strămutare”, conform completului forma din magistrații Aliona Miron, Ion Malanciuc și Diana Stănilă.

„La caz, declarațiile expuse în mass-media cu privire la actele judecătorești emise pe prezenta cauză, din punctul de vedere al unui observator rezonabil, nu creează temeiuri pentru a considera că imparțialitatea judecătorilor poate fi pusă la îndoială”, conform completului de judecată al CSJ.

La data de 26 decembrie 2023, cauza de contencios administrativ, intentată la cererea de chemare în judecată depusă de Partidul Politic „Șansă” împotriva CSE, terț Serviciul de Informații și Securitate cu privire la anularea Dispoziției CSE din 3 noiembrie 2023, a fost repartizată în mod automat-aleatoriu, spre examinare judecătorului raportor Angela Bostan, care face parte din completul de judecători în componența: Ghenadie Mîra (președintele completului), Grigore Dașchevici și Angela Bostan (judecători).

„Astfel, luând în considerare condițiile din speță și argumentele formulate în susținerea solicitării de a strămuta cauza, Completul de judecată al Curții Supreme de Justiție constată din materialele dosarului că niciunul din judecătorii care fac parte din membrii completului Curții de Apel Chișinău, căruia i-a fost repartizată prezenta cauză spre examinare, nu a demonstrat părtinire sau prejudecăți personale”, se mai arată în încheierea CSJ.

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a trimis la rejudecare, pe 22 decembrie 2023, în alt complet de judecată, dosarul în care Curtea de Apel Chișinău a anulat hotărârea Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) de excludere a candidaților Partidului Politic „Șansă” din cursa pentru alegerile locale din noiembrie.

Magistrații au admis recursurile depuse de CSE şi Serviciul de Informații şi Securitate (SIS) și au casat integral hotărârea din 12 decembrie 2023 a Curții de Apel Chişinău, restituind cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Chişinău, în alt complet de judecată. Decizia CSJ nu se supune niciunei căi de atac.

La 12 decembrie curent, Curtea de Apel a anulat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale prin care membrii Partidului „Șansă” nu au putut candida la alegerile locale din 2023. 

Decizia a fost luată de același complet de judecată care, prima dată, a respins ca inadmisibilă cererea partidului Șansă: Voronica Negru – președintă, Ecaterina Palanciuc și Ina Dutca.

La începutul ședinței Guvernului din 13 decembrie, Dorin Recean a solicitat miniștrilor „să rețină trei nume”, cele ale magistratelor care au făcut parte din completul de judecată care a anulat decizia CSE prin care „s-a intervenit și s-a curmat activitatea criminală și ingerința grupărilor criminale în procesul electoral local din R. Moldova”.

„Aceste grupări criminale au fost finanțate și au fost susținute pe față de Kremlin. Trebuie să înțelegem că se creează așa o situație, în care un grup criminal poate veni în R. Moldova, să facă orice își dorește, să corupă alegătorii, să corupă judecătorii, să-și bată joc de oameni, iar statul să nu aibă dreptul să intervină, să aplice instrumentele necesare pentru ca această activitate criminală să fie stopată. Noi credem altfel. Statul va interveni de fiecare dată atunci când securitatea națională va fi amenințată”, a afirmat Recean.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, a spus că Guvernul va ataca la CSJ hotărârea judecătorească pentru a apăra dreptul instituțiilor statului de a proteja securitatea națională de „grupurile criminale”.

Pe 3 noiembrie, cu două zile înainte de alegerile locale generale, CSE a exclus din cursă toți candidații Partidului „Șansă”, după ce Serviciul de Informații și Securitate a prezentat un raport în care era indicat că acest partid ar fi fost finanțat ilegal din Rusia și de grupul criminal al oligarhului Ilan Șor.