Principală  —  IMPORTANTE   —   CSJ a trimis la rejudecare…

CSJ a trimis la rejudecare decizia de anulare a hotărârii CSE de a excludea partidul „Șansă” din alegerile din noiembrie

Sursa: vettingmd.eu

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a trimis la rejudecare, în alt complet de judecată, dosarul în care Curtea de Apel Chișinău a anulat hotărârea Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) de excludere a candidaților Partidului Politic „Șansă” din cursa pentru alegerile locale din noiembrie.

Magistrații au admis recursurile depuse de CSE şi Serviciul de Informații şi Securitate (SIS) și au casat integral hotărârea din 12 decembrie 2023 a Curții de Apel Chişinău, restituind cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Chişinău, în alt complet de judecată. Decizia CSJ nu se supune niciunei căi de atac.

La 12 decembrie curent, Curtea de Apel a anulat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale prin care membrii Partidului „Șansă” nu au putut candida la alegerile locale din 2023. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, a spus că Guvernul va ataca la CSJ hotărârea judecătorească pentru a apăra dreptul instituțiilor statului de a proteja securitatea națională de „grupurile criminale”.

Pe 3 noiembrie, cu două zile înainte de alegerile locale generale, CSE a exclus din cursă toți candidații Partidului „Șansă”, după ce Serviciul de Informații și Securitate a prezentat un raport în care era indicat că acest partid ar fi fost finanțat ilegal din Rusia și de grupul criminal al oligarhului Ilan Șor.

Premierul Dorin Recean a declarat atunci că „acest grup a încălcat orice normă electorală ce putea fi încălcată, prin scheme de corupere a alegătorilor”. Reprezentanții Partidului „Șansă” au acuzat autoritățile de persecutarea opoziției și au mers în instanță.