Principală  —  IMPORTANTE   —   Noua componență a CSM: Reprezentanții…

Noua componență a CSM: Reprezentanții Comisiei Pre-Vetting susțin că urmează să anunțe încă 15 decizii în privința candidaților la funcții în CSM din rândul judecătorilor de carieră

Reprezentanții Comisiei Pre-Vetting susțin că urmează să anunțe încă 15 decizii în privința candidaților la funcțiile de membri în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din rândul judecătorilor de carieră. Ziarul de Gardă a solicitat explicații de la Comisie în legătură cu procesul de evaluare după ce în spațiul public au fost distribuite informații precum că formarea unei noi componențe a CSM ar putea fi imposibilă în perioada următoare din cauza numărului insuficient de candidați din rândul judecătorilor.

Potrivit legislației, CSM este constituit din 12 membri – șase din rândul judecătorilor și șase care nu fac parte din rândul judecătorilor. În prezent, Comisia Pre-Vetting audiază candidații din rândul judecătorilor.

Victoria Timuș, ofițeră de presă a Comisiei Pre-Vetting, a precizat pentru ZdG că, din cei 23 de judecători rămași în concurs, până în prezent au fost audiați 21 de candidați, ultimul candidat (magistratul Alexei Paniș de la Judecătoria Chișinău) urmând să fie audiat joi, 12 ianuarie. Potrivit lui Timuș, un candidat din rândul judecătorilor (magistrata Natalia Clevadî de la Judecătoria Chișinău) a decis să nu participe la audieri în ședința publică. Astfel, dintre cei 23 de candidați judecători rămași în concurs, trei candidați au promovat evaluarea, iar cinci candidați au primit decizii de nepromovare. Potrivit lui Timuș, restul deciziilor, 15 la număr, vor fi anunțate în viitorul apropiat.

„Comisia Pre-Vetting evaluează integritatea a două categorii de candidați la funcția de membru la Consiliul Superior al Magistraturii – judecătorii de carieră și non-judecătorii. 28 de judecători de carieră s-au înscris în competiție, dintre care cinci s-au retras din concurs. În cazul acestora, Comisia a emis decizii privind nepromavoarea evaluării, ca urmare a retragerii din concurs.

(…) Cel de-al doilea grup de candidați pentru poziția de membru la CSM, care nu fac parte din rândul judecătorilor, sunt propuși de Parlament. Acesta include 12 juriști liber profesioniști, avocați și reprezentanți ai societății civile și mediului academic. Atât în cazul candidaților judecători, cât și a celor non-judecători, rezultatele evaluării sunt anunțate public pe site-ul Comisiei, transmise candidaților și instituțiilor responsabile de organizarea concursului, care este Consiliul Superior al Magistraturii, în cazul candidaților judecători, și Parlamentul, în cazul candidaților ne-judecători. Noua componență a CSM va fi formată din șase membri judecători și șase reprezentanți ai mediul academic și societății civile”, a declarat Victoria Timuș.

Până acum, doar trei candidați la funcții în CSM au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting – Livia Mitrofan şi Maria Frunze de la Judecătoria Chişinău, sediul Centru, precum și Ioana Chironeţ, judecătoare la Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana.

Toți cei cinci magistrați, care au candidat la funcția de membru al CSM și nu au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, au atacat decizia la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

Conform legislației, decizia Comisiei de evaluare poate fi contestată de către candidatul evaluat în termen de 5 zile de la data recepționării de către acesta a deciziei motivate, fără respectarea procedurii prealabile. Astfel, candidatul evaluat poate contesta decizia defavorabilă a Comisiei de evaluare la Curtea Supremă de Justiție, în cadrul căreia se instituie un complet de judecată special compus din 3 judecători și un judecător supleant. Judecătorii și judecătorul supleant sunt desemnați de președintele Curții Supreme de Justiție și confirmați prin decret al președintelui R. Moldova.

Comisia Pre-Vetting a anunțat miercuri, 4 ianuarie, că a finalizat procesul de evaluare în privința a cinci candidați la funcția de membru al CSM, din rândul judecătorilor de carieră și a transmis deciziile sale candidaților și instituției responsabile de organizarea concursului. Deciziile îi vizează pe magistrații Iurie Bejenaru și Anatolie Țurcan de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), Vitalie Stratan și Vladislav Holban de la Judecătoria Chișinău, sediul central și Angela Bostan de la Curtea de Apel (CA) Chișinău, care, potrivit Comisiei, nu corespund criteriilor de integritate și nu au promovat evaluarea.

Anterior, Ziarul de Gardă a contactat telefonic judecătorii pentru a-i întreba cum cataloghează decizia, dacă o vor ataca în instanță și dacă vor continua să activeze în sistemul judecătoresc.

UPDATE Încă un magistrat, care nu a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, a atacat decizia la CSJ