Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Video/ Ședința extraordinară la CSM:…

Video Ședința extraordinară la CSM: 3 subiecte pe agendă

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc vineri, 19 iunie, în ședință extraordinară. Pe agendă sunt incluse trei subiecte.

LIVE TEXT:

Ora 11:32 Ședința CSM s-a încheiat

Ora 11:31 A fost examinat subiectul cu privire la demersul Institutului Național al Justiției referitor la delegarea unor judecători pentru participare la seminarul cu genericul „Standarde internaționale în domeniul azilului”.

Ora 11:30 Cu 9 voturi pro și 3 împotrivă, CSM a amânat examinarea subiectul cu privire la dispunerea interimatului funcției de președinte al unei instanțe judecătorești, inclus pe ordinea de zi a ședinței din 19 iunie.

Ora 11:15 Memebrii CSM au intrat în deliberări pe marginea subiectul cu privire la dispunerea interimatului funcției de președinte al unei instanțe judecătorești.

Ora 11:10 Este examinat subiectul cu privire la dispunerea interimatului funcției de președinte al unei instanțe judecătorești. Este vorba despre Curtea de Apel Chișinău.

Concursul pentru desemnarea unui președinte va fi desfășurat în toamnă.

Ora 10:46 Mai mulți președinți de instanțe susțin că respectă toate măsurile de protecție și prevenire a infecție de Covid-19 în cadrul instanțelor de judecată.

Avem și un termoscaner, am procurat termometre, accesul în instituție e admis doar cu purtarea măștilor. În săli avem condiționere, dezinfectăm spațiile, aerisim, respectăm toate regulile”.

Ora 10:24 Este examinat subiectul cu privire la activitatea instanțelor judecătorești în perioada epidemiologică. Conducătorii a cinci instanțe sunt prezenți la examinarea acestui subiect.

După 15 mai instanțele și-au reluat activitatea, iar aici urmau să fie luate măsuri extraordinare de protecție.

Cazuri de infecție cu Covid-19 în cadrul instanțelor de judecată:

  • Curte Supremă de Justiție: 5 cazuri
  • Curtea de Apel: 6 cazuri
  • Curtea de Apel Bălți: 3 cazuri
  • Curtea de Apel Cahul: 1 caz
  • Curtea de Apel Comrat: 1 caz
  • Judecătoria Bălți: 1 caz
  • Judecătoria Chișinău – 9 cazuri
  • Judecătoria Comrat – 1 caz
  • Judecătoria Drochia: 1 caz
  • Judecătoria Edineț: 1 caz
  • Judecătoria Orhei: 2 cazuri

„Focarul cel mai mare este în Chișinău. Este evident de ce, anume în Chișinău număr de populație este mai mare, sunt mai mulți infectați. Deocamdată nu s-a stabilit că infecția vine din interiorul instanțelor, suntem oameni, fiecare are familie și rude. Situația în instanțele de judecată este mult mai bună decât în alte instituții de stat”, a menționat Luiza Gafton.

Ora 10:09 A fost aprobată ordinea de zi.

Ora 10:08 Ședința a început. Sunt prezenți 13 membri.

Pe agenda ședinței extraordinare de vineri sunt incluse doar trei subiecte.

  1. Cu privire la activitatea instanțelor judecătorești în perioada epidemiologică.
  2. Cu privire la dispunerea interimatului funcției de președinte al unei instanțe judecătorești.
  3. Cu privire la demersul Institutului Național al Justiției referitor la delegarea unor judecători pentru participare la seminarul cu genericul „Standarde internaționale în domeniul azilului”.

Ședința este programată pentru ora 10:00.