Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Video/ Președinta CC, Domnica Manole,…

Video Președinta CC, Domnica Manole, explică motivul destituirii din funcție a lui Vladimir Țurcan

În contextul ultimelor schimbări care au avut loc, joi, 23 aprilie, la Curtea Constituțională – destituirea lui Vladimir Țurcan din funcția de președinte al CC și numirea judecătoareI Domnica Manole în această funcție, actuala președintă a CC, Domnica Manole, a susținut vineri, 24 aprilie, un briefing de presă.

Vladimir Țurcan a fost destituit la 23 aprilie din funcția de președinte al Curții Constituționale. În locul acestuia, pentru un termen de trei ani, a fost aleasă judecătoarea Domnica Manole.

Potrivit hotărârii CC cu privire la destituirea lui Vladimir Țurcan, decizia a fost luată în urma demersului din 21 aprilie 2020, semnat de către judecătorii Nicolae Roșca și Liuba Șova.

„Dl Vladimir Țurcan se destituie din funcția de Preşedinte al Curţii Constituţionale ca urmare a exprimării votului de neîncredere” – este precizat în hotărârea luată de CC la 23 aprilie.

Cele două hotărâri luate de CC, cu privire la destituirea lui Vladimir Țurcan și numirea Domnicăi Manole în funcția de președinte al CC sunt definitive și au intrat în vigoare la data adoptării.

Tot ieri, după destituirea lui Vladimir Țurcan și numirea Domnicăi Manole în funcția de președinte al CC, Curtea Constituțională (CC) a admis cererea deputatului Grupului Pro Moldova, Sergiu Sîrbu, și a suspendat Acordul dintre R. Moldova și Federația Rusă cu privire la acordarea unui credit în sumă de 200 milioane de euro. Acord, care tot joi, 23 aprilie, cu câteva ore înainte de schimbările de la CC, a fost ratificat în Parlamentul de la Chișinău.  Deputații din opoziție au criticat dur prevederile acordului și au cerut renegocierea împrumutului rusesc.