Principală  —  IMPORTANTE   —   Legea pentru modificarea legii cu…

Legea pentru modificarea legii cu privire la avocatură a fost publicată în Monitorul Oficial

Imagine-simbol

Legea pentru modificarea legii cu privire la avocatură, aprobată vineri de Parlament, a fost publicată marți, 25 ianuarie, în Monitorul Oficial. Astfel, judecătorii și procurorii cu cel puțin 10 ani vechime în funcție, care vor dori să fie admiși în avocatură, vor susține examenul de calificare, fiind scutiți doar de efectuarea stagiului. Astfel, până la susținerea examenului de calificare, persoanele respective vor fi obligate să urmeze cursuri, în volum de cel puțin 20 de ore, în materie de deontologie profesională a avocaților și de administrare a formelor de exercitare a avocaturii, conform planului aprobat de Consiliul Uniunii Avocaților.

Potrivit amendamentului la legea cu privire la avocatură, avocații pot fi reținuți fără acordul Consiliului Uniunii Avocaților din R. Moldova (UAM) în caz de infracțiuni flagrante, corupere pasivă, activă și trafic de influență.

Amendamentului la legea cu privire la avocatură prevede excluderea aliniatului 2 din articolul 52 al legii cu privire la avocatură, care are următorul conținut – „avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunilor specificate la art. 324 – 326 Cod Penal și a infracțiunilor flagrante, de săvârșirea cărora este suspectat avocatul. La efectuarea percheziției la sediul profesional al avocatului în alte cazuri decât infracțiunile flagrante, avocatul este în drept să solicite prezenta decanului baroului sau a unui avocat desemnat de acesta. În acest caz acțiunea procesuală se suspendă, dar nu mai mult decât pentru 2 ore. Decanul baroului sau avocatul desemnat de acesta asistă la efectuarea percheziției și are dreptul să facă în legătură cu aceasta obiecții și declarații care vor fi consemnate în procesul verbal al percheziției”.

Pe 25 ianuarie, UAM a suspendat greva generală și a solicitat Comisiei juridice numiri și imunități, precum și Ministerului Justiției (MJ) instituirea unui grup de lucru „pentru modificarea legislației în vederea fortificării garanțiilor profesionale ale avocatului, cu elaborarea proiectelor de lege până pe 30 aprilie 2022. Detalii aici.

Anunțul a fost făcut de către Dorin Popescu, președintele UAM, în cadrul unei conferințe de presă, care a menționat faptul că în cazul în care revendicările vor fi ignorate de către autoritățile de resort, UAM își rezervă dreptul de a reveni la grevă. El a menționat faptul că modificările operate la legea cu privire la avocatură trezesc mai multe semne de întrebare.