Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fostă membră a CA al…

Fostă membră a CA al MAIB acuzată de spălare de bani, a fost achitată. Cine este magistrata care a pronunțat sentința?

Fosta membră a Consiliului de Administrație al Moldova-Agroindbank, Stela Pahomi, a fost achitată în dosarul privind escrocheriile cu acțiunile MAIB. Acesteia i-au fost restituite bunurile confiscate – un cont bancar de peste 6 milioane de lei, un automobil Porshe și un apartament în centrul Chișinăului. Totodată, a fost achitat și fratele acesteia, care apărea pe banca acuzaților. Alte două persoane declarate vinovate au scăpat de pedepeasă, pentru că a expirat termenul de prescripție, scrie newsmaker.md

Stela Pahomi a fost reținută pe 25 martie 2016, fiind bănuită că, în complicitate cu alte persoane, a comis infracţiunea de dobândire prin înşelăciune a acţiunilor BC „Moldova-Agroindbank” SA, precum şi infracţiunea de spălare a banilor, cauzând daune în proporţii deosebit de mari acţionarilor instituţiei, estimate la aproximativ 20 000 000 de lei.

În iulie 2016, Procuratura Anticorupţie anunţa despre finalizarea urmăririi penale şi expedierea în instanţa de judecată a cauzei penale vizând deposedarea, prin înşelăciune şi abuz de încredere, de acţiuni a unor acţionari ai BC Moldova-Agroindbank (MAIB), dar şi de spălare a banilor. Pe banca acuzaţilor compăreau Stela Pahomi, fosta membră a Consiliului de administraţie al MAIB, fratele acesteia, administratorul bazei de date al unui registrator independent, dar şi un angajat al Inspectoratului de Poliţie al sectorului Rîşcani din capitală.

Stela Pahomi a fost audiată ca martor al apărării și în dosarul Șor, în iunie 2016. Atunci, avocații lui Șor au declarat că nu consideră problematic faptul că Pahomi apărea într-un alt dosar.

Magistrata Judecătoriei Buiucani care a pronunțat sentința de achitare a Stelei Pahomi la 20 aprilie 2018 este Galina Moscalciuc. Numele ei apare în contextul mai multor dosare de rezonanță din R. Moldova, între care dosarul parcărilor cu plată din Chișinău și dosarul grădinițelor.

Totodată, Moscalciuc este judecătoarea care l-a achitat pe Ion Perju, poliţistul învinuit de moartea lui Valeriu Boboc, în dosarul 7 aprilie. Ulterior, sentinţa magistratei a fost anulată de instanţele superioare.

Galina Moscalciuc a făcut parte, alături de Sergiu Lazări  și Andrei Niculcea, din completul de judecată care, după 51 de ședinte organizate timp de șapte luni, la 27 iunie 2016 l-a condamnat pe fostul premier al R. Moldova Vladimir Filat la 9 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis, acesta fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență.

Potrivit declarației de avere pentru 2017, Moscalciuc a ridicat un salariu de peste 49.000 lei de la judecătoria Buiucani, mun. Chișinău și un salariu de peste 191.000 lei de la Judecătoria Chișinău, precum și un salariu de 2750 lei de la Institutul Național de Justiție.