Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ex-ministrul de Interne Alexandru Jizdan,…

Ex-ministrul de Interne Alexandru Jizdan, învinuit pe cinci capete de acuzare în „dosarul Petic”. Ordonanța de pornire a urmării penale privind îmbogățirea ilicită, care a fost anulată anterior, pe masa magistraților de la Curtea de Apel

Fostul ministrul al Afacerilor Interne Alexandru Jizdan a fost pus în decembrie 2022 sub învinuire „în episodul Petic”. Acesta este învinuit că ar fi acționat în calitate de organizator la comiterea mai multor infracțiuni. Totodată, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a contestat, în luna octombrie, la Curtea de Apel Chișinău anularea ordonanței de pornire a urmăririi penale în dosarul privind îmbogățirea ilicită. Totuși, Curtea de Apel încă nu a dat curs contestării procurorului PCCOCS.

Informația a fost confirmat pentru ZdG de către Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al PCCOCS.

„A acționat în calitate de organizator la comiterea infracțiunilor: abuz în serviciu, depunerea declarațiilor mincinoase, determinarea la depunerea declarațiilor mincinoase, comiterea infracțiunii de inviolabilitate a vieții private și plângerea falsă. Aceste învinuiri i-au fost formulate și prezentate anterior, deși nu am anunțat. În octombrie, PCCOCS a contestat la Curtea de Apel o anulare a unei ordonanțe de pornire a urmăririi penale care a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, în privința lui Jizdan pe îmbogățire ilicită. Până acum, când au fost formulate aceste învinuiri, în episodul Petic, Curtea de Apel încă nu a dat curs contestării procurorului. Prin urmare, procurorul de caz a acționat în baza art. 211 din Codul de procedură penală care spune că acesta are dreptul să decidă asupra acțiunilor cu privire la confidențialitatea urmării penale (…)”, a spus Emil Gaitur.

PCCOCS a anunțat în iunie 2022 că i-a atribuit fostului ministru de Interne, Alexandru Jizdan, statutul de bănuit în două cauze penale – fals în declarații și îmbogățire ilicită.

ZdG a scris în octombrie 2021 că ex-ministrul Jizdan a afirmat că declarații făcute de fostul angajat al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Gheorghe Petic, prin care îl acuză că în perioada în care era ministrul de Interne ar fi participat la fabricarea dosarului în care Petic a fost acuzat de viol, ar fi nefondate.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Gheorghe Petic a comentat atunci reținerile celor șase foști și actuali angajați ai Ministerului de Interne bănuiți de fabricarea dosarului în care acesta a fost acuzat de viol și a declarat că fostul ministrul al Afacerilor Interne, „Alexandru Jizdan, împreună cu 100 de angajați ai fostei Direcții nr.5 s-au ocupat de falsificări, interceptări și filmări de după colț”.

În luna octombrie 2021, șase foști și actuali angajați ai Ministerului de Interne au fost reținuți. Aceștia erau bănuiți de fabricarea dosarului în care fostul angajat al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Gheorghe Petic a fost acuzat de viol. Ulterior, Serviciul Informații și Securitate (SIS) a publicat secvențe video despre care reprezentanții SIS susțin că au fost surprinse în momentul înscenării pretinsului viol de care a fost acuzat Gheorghe Petic. Detalii aici.

Gheorghe Petic s-a făcut remarcat prin declarații dure referitoare la contrabandă în care ar fi fost implicați apropiați ai fostei guvernări, inclusiv factori de decizie din Poliția de Frontieră.

Ulterior, fiind liderul organizației teritoriale a Platformei DA, fostul polițist de frontieră Gheorghe Petic a fost reținut, la 12 octombrie 2018, după ce la Numărul Unic 112 a telefonat o locuitoare a orașului Ungheni care a cerut ajutor și intervenția poliției.

Persoana a reclamat telefonic faptul că a fost agresată fizic și apoi violată în propriul domiciliu. Ulterior, la 20 martie 2019, Gheorghe Petic a fost condamnat de prima instanță la trei ani și șase luni de închisoare pentru viol.

În tot acest răstimp, de la reținerea sa, Petic a negat acuzațiile care i se aduc, menționând că i-a fost intentat un dosar politic.

După nouă luni de arest, la 19 iulie 2019, completul de judecată de la CA Chișinău a decis rejudecarea dosarului lui Petic în prima instanță, eliberându-l din arest pe fostul polițist de frontieră.

La 26 iulie 2019, în baza unui decret semnat de Andrei Năstase, ministrul de Interne din acea perioadă, Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului Național de Investigații a fost desfiinţată.

Potrivit lui Năstase, această direcție a fost fondată cu încălcări ale legii și reprezenta o „poliție politică”, fiind instrumentul de urmărire, interceptare și filare a celor care îndrăzneau să se opună fostei guvernări.