Principală  —  IMPORTANTE   —   Declarațiile ex-ministrului de Interne Jizdan…

Declarațiile ex-ministrului de Interne Jizdan în legătură cu acuzațiile aduse de Petic privind falsificarea dosarului în care fostul polițist de frontieră a fost acuzat de viol

Ex-ministrul Afacerilor Interne Alexandru Jizdan susține că declarații făcute de fostul angajat al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Gheorghe Petic, prin care îl acuză că în perioada în care era ministrul de Interne ar fi participat la fabricarea dosarului în care Petic a fost acuzat de viol, sunt nefondate.

Solicitat de ZdG Alexandru Jizdan a declarat că respinge acuzațiile aduse de Gheorghe Petic în adresa lui și le-a calificat drept nefondate.

Întrebat să comenteze imaginile video difuzate marți de Serviciul de Informații și Securitate despre care reprezentanții SIS susțin că au fost surprinse în momentul înscenării pretinsului viol de care a fost acuzat Gheorghe Petic, Jizdan a declarat că nu a știut de exista unor astfel de imagini și că a aflat de ele din presă, în momentul în care au fost difuzate.

„Eu mi-aș dori totuși ca investigația să arate dacă are Petic dreptate sau nu. (…) Resping aceste acuzații absolut nefondate și mi-aș dori ca într-un final să se convingă atât Gheorghe Petic cât și cei care-l urmează în comentarii și să fie pus punct pe subiectul ăsta. Sunt deja ani de zile de când el mă acuză pe subiectul ăsta și declară una și aceeași. Pe perioada mandatului meu au fost mulți oameni care au declarat multe și mărunte și cred că este o prostie să mergi și să recurgi la niște falsuri în dosare pentru a pedepsi niște opinii. Acum au recurs la aceste rețineri și așteptăm ce o să zică investigația, dar eu vă zic cu certitudine că nu am avut nici o implicare în cazul dat”, a declarat Alexandru Jizdan.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Gheorghe Petic a comentat reținerile celor șase foști și actuali angajați ai Ministerului de Interne bănuiți de fabricarea dosarului în care acesta a fost acuzat de viol și a declarat că fostul ministrul al Afacerilor Interne, „Alexandru Jizdan, împreună cu 100 de angajați ai fostei Direcții nr.5 s-au ocupat de falsificări, interceptări și filmări de după colț”.

„Eh cei din fosta Direcția N5 a Ministerului de Interne, mare greșeală ați făcut cu „violul” lui Petic . „Să curgă sânge atunci”. Hai domnilor procurori, curaj, Jizdan e următorul, sunt gata să mă întorc cu ei după zid, împreună cu ei toți , cam 100 la număr. Viitoarea mea carte, va fi în două volume după aresturile de azi. Sunt fericit, munca de doi ani da roade, doi ani a trebuit sa tac, dar e timpul. Și țineți minte Jizdan și Cavcaliuc împreună cu toți cei 100 de criminali din fosta Direcție 5, care s-au ocupat cu falsificări, interceptări, filmări de după colț, eu încă nimănui nu i-am rămas dator în viața asta. Urmează lucruri ca în filme. Fiți pe fir”, se menționează în mesajul postat de Gheorghe Petic după reținerea celor șase angajați ai Ministerului de Interne.

Marți, 5 octombrie, șase foști și actuali angajați ai Ministerului de Interne au fost reținuți. Aceștia sunt bănuiți de fabricarea dosarului în care fostul angajat al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Gheorghe Petic a fost acuzat de viol. Ulterior, Serviciul Informații și Securitate (SIS) a publicat secvențe video despre care reprezentanții SIS susțin că au fost surprinse în momentul înscenării pretinsului viol de care a fost acuzat Gheorghe Petic. Detalii aici.

Gheorghe Petic s-a făcut remarcat prin declarații dure referitoare la contrabandă în care ar fi fost implicați apropiați ai fostei guvernări, inclusiv factori de decizie din Poliția de Frontieră.

Ulterior, fiind liderul organizației teritoriale a Platformei DA, fostul polițist de frontieră Gheorghe Petic a fost reținut, la 12 octombrie 2018, după ce la Numărul Unic 112 a telefonat o locuitoare a orașului Ungheni care a cerut ajutor și intervenția poliției.

Persoana a reclamat telefonic faptul că a fost agresată fizic și apoi violată în propriul domiciliu. Ulterior, la 20 martie 2019, Gheorghe Petic a fost condamnat de prima instanță la trei ani și șase luni de închisoare pentru viol.

În tot acest răstimp, de la reținerea sa, Petic a negat acuzațiile care i se aduc, menționând că i-a fost intentat un dosar politic.

După nouă luni de arest, la 19 iulie 2019, completul de judecată de la CA Chișinău a decis rejudecarea dosarului lui Petic în prima instanță, eliberându-l din arest pe fostul polițist de frontieră.

La 26 iulie 2019, în baza unui decret semnat de Andrei Năstase, ministrul de Interne din acea perioadă, Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului Național de Investigații a fost desfiinţată.

Potrivit lui Năstase, această direcție a fost fondată cu încălcări ale legii și reprezenta o „poliție politică”, fiind instrumentul de urmărire, interceptare și filare a celor care îndrăzneau să se opună fostei guvernări.