Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarul Marinei Tauber și Reghinei…

Dosarul Marinei Tauber și Reghinei Apostolova: Robu a cerut ridicarea imunității, iar Furtună a instrumentat cauza, apoi și-a retras acuzațiile

Procurora anticorupție Victoria Furtună și procurorul din cadrul Procuraturii mun. Chișinău Dumitru Robu, candidații desemnați de Consiliul Superior al Procurorilor pentru funcția de procuror general interimar, au avut, ambii, tangențe cu dosarul împotriva deputatelor Partidului „Șor”, Marina Tauber și Reghina Apostolova. Mai exact, Robu a solicitat, pe când exercita funcția de procuror general interimar, ridicarea imunității deputatelor Tauber și Apostolova și anchetarea acestora în dosarul fraudei bancare, iar Furtună este procurora care a instrumentat dosarul, iar, ulterior, și-a retras acuzațiile. Mai mult, o anumită perioadă, Furtună a făcut parte din completul de procurori care instrumentează dosarul lui Ilan Șor.

La 16 septembrie 2019, deputatele din fracțiunea Partidului „Șor” Marina Tauber și Reghina Apostolova au rămas fără imunitate parlamentara. Un număr de 56 de deputați au votat pentru asta, după ce procurorul general interimar de atunci Dumitru Robu a mers la Parlament cu două demersuri în acest sens.

După ce au fost lipsite de imunitate parlamentară, Marina Tauber și Reghina Apostolova au fost escortate de la Orhei și reținute de ofițerii Centrului Național Anticorupție, fiind vizate în dosarul privind frauda bancară din R. Moldova, fiindu-le încriminată comiterea escrocheriei în proporții deosebit de mari și spălare de bani în interesul unui grup criminal organizat.

Dosarul a fost instrumentat de către pocurora anticorupție Victoria Furtună, care ulterior le-a scos pe cele două deputate de sub urmărire penală.

La 2 octombrie 2020, Procuratura Generală anunța printr-un comunicat de presă să cele două deputate au fost scoase de sub urmărire penală în dosarul fraudei bancare, decizia procurorilor venind la aproximativ o lună de la scoaterea de sub urmărire penală a șase acționari ai Unibank, inclusiv a fostului președinte al R. Moldova Petru Lucinschi.

ULTIMA ORĂ! Tauber și Apostolova, scoase de sub urmărire penală în dosarul privind frauda bancară

„În urma studierii minuțioase a probatoriului, Procuratura Anticorupție a ajuns la concluzia că faptele persoanelor respective nu întrunesc elementele infracțiunilor imputate. În concret, ca urmare a multiplelor acțiuni de urmărire penală, confruntări între învinuiți/bănuiți și martori, măsuri speciale de investigații, s-a constatat că în acțiunile învinuiților nu se regăsește elementul obligatoriu al infracțiunilor, și anume intenția directă la realizarea scopului infracțional urmărit de grupul criminal organizat la obținerea unui folos material”, se arăta în comunicat.

Mișcările financiare cunoscute sub denumirea de „furtul miliardului” s-au desfășurat în perioada 2012–2014. Atunci din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank a fost transferată o sumă de circa 13,3 miliarde de lei moldovenești, aproximativ 767 de milioane de dolari, sumă echivalentă cu 12% din Produsul Intern Brut anual al țării și mai mare decât lichiditățile totale ale băncilor.