Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Doi polițiști din Cahul, condamnați…

Doi polițiști din Cahul, condamnați la 5 ani de închisoare pentru acțiuni de corupție: „au pretins şi primit 1 000 de lei”

Sursa: Procuratura Anticorupție

Doi angajați ai Inspectoratului de Poliție Cahul, care ar fi pretins și primit bani de la doi cetățeni pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu, au fost condamnați de prima instanță la 5 ani și 1 lună de închisoare, cu amendă de 305 mii de lei și cu privare de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 8 ani. De asemenea, s-a dispus confiscarea în folosul statului de la ambii inculpați a 1 000 de lei, potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupție (PA).

Prin sentință din 6 aprilie 2023, Judecătoria Cahul, sediul Central, a recunoscut vinovați inculpații de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 324 alin. (2) lit. b) din Codul penal (2 episoade – corupere pasivă).

Conform PA, cauza penală a fost pornită în ianuarie 2021, în privința a doi angajaţi ai Inspectoratului de Poliţie Cahul, care acționând în comun, ar fi pretins și primit de la un cetățean mijloace bănești în cuantum nestabilit (o bancnotă) sub formă de lire sterline, pentru a nu-i întocmi proces-verbal cu privire la contravenţie și anume pentru încălcarea regulilor de înmatriculare sau de înregistrare de stat, de revizie tehnică a vehiculelor.

„Tot ei, acționând de comun acord, făcând uz de cuvinte, gesturi şi semne, au pretins şi ulterior primit 1 000 de lei, de la un alt cetățean, pentru a nu-i întocmi proces-verbal cu privire la contravenţia de exploatare a vehiculelor cu volanul amplasat pe partea dreaptă a axei longitudinale pe timp de noapte şi în condiții de vizibilitate redusă”, menționează PA.

Urmărirea penală în cauza penală a durat 3 luni, iar judecarea cauzei a durat 2 ani, precizează sursa citată.

Sentinţa poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Cahul în termen de 15 zile.