Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Va reveni în sistem…

DOC Va reveni în sistem fosta judecătoare Liliana Andriaș, cercetată în 2016 pentru complicitate la spălare de bani în dosarul „Laundromat”? Curtea de Apel Chișinău a anulat o hotărâre a CSM

Sursa foto: anticoruptie.md

Fosta magistrată Liliana Andriaș, cercetată în 2016 pentru complicitate la spălare de bani în dosarul „Laundromat”, ar putea reveni în sistem. Magistrații Curții de Apel Chișinău au anulat hotărârea din 2014 a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), prin care a fost respinsă cererea lui Andriaș de a fi propusă repetat președintelui R. Moldova pentru numire prin transfer la Judecătoria Chișinău și propunerea președintelui R. Moldova cu privire la eliberarea sa din funcția de judecătoare.

O decizie în acest sens a fost pronunțată luni, 6 martie, de Completul specializat în examinarea acțiunilor în contencios administrativ al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții de Apel Chișinău, în componența magistraților – Anatolie Minciuna, Ecaterina Palanciuc și Veronica Negru.


Liliana Andriaş a activat în calitate de magistrată a Judecătoriei Comerciale de Circumscripţie, desființată în 2017. A plecat din sistemul judecătoresc în ianuarie 2014, iar din 2015 profesează avocatura.

Tot prin decizia adoptată, magistrații instanței de apel obligă CSM să o restabilească pe Liliana Andriaș în funcția deținută până la adoptarea hotărârii din 2014, prin care a fost eliberată din funcție, cu „toate drepturile și garanțiile prevăzute de lege”.

„Se constată încălcarea drepturilor Lilianei Andriaș garantate de art. 8 din Convenția Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăților Fundamentale.

Se obligă Consiliul Superior al Magistraturii să emită hotărârea prin care să admită cererea repetată a judecătorului Liliana Andriaș de transfer şi să propună repetat preşedintelui R. Moldova candidatura judecătorului Liliana Andriaș pentru numirea, prin transfer a judecătorului Judecătoriei Comerciale de Circumscripție în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău.

Hotărârea este executorie din momentul emiterii, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de 30 de zile de la pronunțarea dispozitivului hotărîrii, prin intermediul Curții de Apel Chișinău”, se arată în decizia instanței.

Pe 22 şi 23 septembrie 2016, 16 magistrați primeau mandate de arestare pentru 30 de zile în dosarul spălării a aproximativ 20 de miliarde USD. Inițial, în dosar figurau 17 judecători, doi dintre care au decedat, iar al treilea a reușit să plece din R. Moldova. Celelalte 14 dosare au fost trimise în judecată la început de februarie 2017.

Cel puțin cinci dintre judecătorii vizați în dosarul „Laundromat” au fost suspendați din funcție. Majoritatea însă au plecat anterior onorabil din sistemul judecătoresc. În martie 2016, a decedat Ion Gancear, cel care semna, în iunie 2013, o ordonanţă care viza 710 milioane USD. La scurt timp după reţinerea în acest dosar, a decedat şi judecătorul Iurie Ţurcan, care emitea o ordonanţă similară, de încasare a 700 de milioane USD. În consecinţă, dosarul pe numele său a fost clasat. Un alt judecător vizat în ancheta procurorilor, în privinţa căruia CSM a acceptat să fie investigat, Victor Orândaş, a reuşit să plece din R. Moldova.

În octombrie 2020, cinci judecători vizați în dosarul „Laundromat” au revenit, oficial, în funcții, membrii CSM acceptând cererile acestora de repunere în funcțiile pe care le-au deținut până în septembrie 2016, când au fost reținuți și suspendați. Revenirea lor în funcții a fost posibilă pentru că, în septembrie 2020, procurorii anticorupție au emis ordonanțe prin care s-a dispus scoaterea lor de sub urmărire penală pentru învinuirea de complicitate la spălarea de bani, pe motiv că fapta nu a întrunit elementele infracțiunii.