Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ UARM solicită Parlamentului retragerea…

DOC UARM solicită Parlamentului retragerea amendamentului înaintat la legea cu privire la avocatură și anunță grevă japoneză pentru perioada 18-19 ianuarie, prin purtarea unei banderole albe la brațul stâng

Uniunea Avocaților din R. Moldova (UARM) solicită Parlamentului retragerea amendamentului înaintat la legea cu privire la avocatură, care prevede că, pentru reţinerea, aducerea silită, arestarea sau percheziţionarea avocatului în cazul comiterii unor infracțiuni nu va mai fi necesar acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților și anunță grevă japoneză pentru perioada 18-19 ianuarie, prin purtarea unei banderole albe la brațul stâng.

În cazul în care Legislativul nu va admite adresarea respectivă, UARM anunță că va declara grevă generală pentru perioada 20 ianuarie – 24 ianuarie 2022, cu sistarea totală a activității de avocat, inclusiv a activității avocaților din cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat.

Decizia UARM a fost adoptată în cadrul ședinței extraordinare de luni, 17 ianuarie.

Mai mulți avocați s-au arătat indignați de un amendament înaintat la legea cu privire la avocatură, acuzând că modificările propuse atentează la independența avocatului în exercitarea profesiei și la independența profesiei de avocat. Amendamentul prevede faptul că odată cu excluderea din lege a normei propuse în document, avocații vor putea fi reținuți, supuși aducerii silite, arestați și percheziționați fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților în cazul comiterii unor infracțiuni.

Uniunea Avocaților a calificat amendamentul înaintat drept imixtiune în activitatea avocaților și a îndemnat avocații la solidaritate.

Pe 22 decembrie curent, președinta Comisiei Juridice, numiri și imunități, deputata Olesea Stamate, a înaintat un amendament la proiectul de lege cu privire la modificarea Legii cu privire la avocatură. Amendamentul prevede excluderea aliniatului 2 din articolul 52 al legii cu privire la avocatură, care are următorul conținut – „avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”.

Modificarea propusă prevede că pentru reţinerea, aducerea silită, arestarea sau percheziţionarea avocatului în cazul comiterii unor infracțiuni nu va mai fi necesar acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților.

Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate, susține că excluderea acordului Consiliului Uniunii Avocaților, pentru reținerea avocaților în cadrul urmăririlor penale este necesară pentru o luptă mai eficientă împotriva corupției. Totodată, ea a declarat pentru Ziarul de Gardă că proiectul ar putea fi revăzut, așa încât această „imunitate funcțională” a avocaților să fie exclusă doar pentru cazurile de corupție.