Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Raportul de activitate a…

DOC Raportul de activitate a PG pentru anul 2019, audiat în Parlament. Documentul conține 186 de foi

Raportul de activitate a Procuraturii Generale (PG) pentru anul 2019 a fost audiat, marți, 28 iulie, de către membrii Comisiei juridice, numiri și imunități. Documentul se întinde pe 186 de foi.

Potrivit Raportului prezentat, eforturile instituției au fost orientate, anul trecut, spre „asigurarea respectării drepturilor omului și a unei justiții prietenoase copilului, dezvoltarea instrumentului de specializare a procurorilor, debirocratizarea și eficientizarea procesului penal. Totodată, acțiunile au mai fost îndreptate spre asigurarea unui nivel calitativ nou în domeniul identificării și urmăririi bunurilor infracționale, precum și în cooperarea cu reprezentanții din domeniul justiției și cu societatea civilă”.

„Erorile și omisiunile admise în perioadele anterioare de activitate (procese penale pornite abuziv, măsuri speciale efectuate neîntemeiat și/sau ilegal, tergiversarea și ineficiența investigațiilor, reprezentarea defectuoasă a acuzării în instanțe) au atins punctul culminant, ceea ce a determinat necesitatea unor intervenții manageriale de urgență și mai dure în privința personalului defectuos și a sectoarelor problematice”, se menționează în Raportul de activitate a Procuraturii Generale pe anul 2019.

În 2019, potrivit Raportului, procurorii au exercitat urmărirea penală pe 4 162 de cauze penale. Urmărirea penală a fost încheiată în 1 385 de cauze, fiind trimise în judecată 598 de cauze penale.

Tot potrivit documentului, cu referire la urmărirea penală în domeniul combaterii traficului de fiinţe umane, s-a constatat că în anul 2019 au fost înregistrate în total pe ţară – 303 infracţiuni ce se referă la categoria respectivă (în perioada analogică a anului precedent – 338).

Raportul integral: