• DOC/ Decizia CSJ în legătură cu cererea ex-deputatului român Cristian Rizea privind strămutarea judecării cauzei cu privire la prelungirea arestului în cazul său de la Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, la o altă instanţă egală în grad

  DOC/ Decizia CSJ în legătură cu cererea ex-deputatului român Cristian Rizea privind strămutarea judecării cauzei cu privire la prelungirea arestului în cazul său de la Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, la o altă instanţă egală în grad
  08 aprilie 2021 | 09:50

  Magistrații de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au respins cererea înaintată de Corina Stratan, avocata ex-deputatului român Mihai Cristian Rizea, învinuit de procurori de dobândirea cetățeniei R. Moldova cu abateri, privind strămutarea judecării cauzei intentată la demersul procurorului în Procuratura Generală, Liliana Nani, cu privire la prelungirea arestului preventiv față de fostul deputat român, de la Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana la o altă instanţă egală în grad.

  O încheiere în acest sens a fost emisă de către Colegiul penal al Curţii Supreme de Justiţie în componență magistraților Iurie Diaconu, Liliana Catan Victor Boico la data de 7 aprilie curent. Potrivit magistraților, cererea a fost respinsă ca fiind neîntemeiată.

  Potrivit Încheierii publicate pe portalul instanței supreme, la 10 martie curent, Corina Stratan, apărătoarea ex-deputatului român Mihai Rizea Cristian, învinuit de procurori de dobândirea cetățeniei R. Moldova cu abateri, a înaintat o cerere prin care a solicitat strămutarea judecării cauzei penale privind examinarea demersului procurorului cu privire la prelungirea arestului, de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana la o altă instanță egală în grad, pe motiv că nu este de acord cu faptul examinării demersului de către Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, în special de judecătorul Pavliuc Ghenadie.

  La materialele cauzei este anexată încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana din 12.03.2021, prin care judecătorul Pavliuc Ghenadie deja a examinat și a admis integral demersul procurorului cu privire la prelungirea măsurii preventive – arestul preventiv, în privința lui Mihai Rizea Cristian, pe termen de 30 de zile, demers care stă la baza prezentei cererii de strămutare. În situația în care Mihai Rizea Cristian ar fi depistat circumstanțe prevăzute la art. 33 Cod de procedură penală, care ar fi exclus, în opinia sa, participarea judecătorului la examinarea demersului procurorului, el urma să declare recuzare judecătorului. Faptul că anterior judecătorul Pavliuc Ghenadie a examinat asemenea demersuri în privința lui Mihai Rizea Cristian nu excludea dreptul lui de a exercita funcția sa în examinarea demersului dat, dacă nu este prezentat motiv legitim ce ar indica contrariul.

  În asemenea împrejurări, Colegiul penal conchide, că motivele invocate în cerere nu pot servi drept temei de strămutare a cauzei, nu sunt invocate argumente concrete și obiective ce ar confirma necesitatea strămutării cauzei în altă instanță egală în grad. Mai mult ca atât, prin examinarea demersului procurorului de către Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana la 12.03.2021 în privința lui Mihai Rizea Cristian, situația conflictuală care a stat la baza apariției cererii de strămutare s-a epuizat. Prin urmare, Colegiul penal, reieșind din circumstanțele stabilite, ajunge la concluzia că cererea de strămutare urmează a fi respinsă ca fiind neîntemeiată”, se menționează în decizia CSJ.

  Decizia integrală:

  Ex-deputatul român a fost reținut la Chișinău, la 3 noiembrie 2020. Acesta a fost reținut de ofițerii de investigații ai Direcției Investigații Criminale a INI al IGP în jurul orei 16:15.

  La 5 noiembrie 2020, Ministerul Justiției de la Chișinău a anunțat că a recepționat cererea de extrădare a fostului deputat român. Mihai Rizea Cristian, care luni a rămas fără cetățenia moldovenească, iar marți a fost reținut la Chișinău. 

  La 31 martie curent reprezentanții Procuraturii Generale au anunțat că ex-deputatul român Cristian Rizea, învinuit de procurori de dobândirea cetățeniei R. Moldova cu abateri, a fost prin cu fals în declarații, menționând că la 30 martie curent Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a trimis spre examinare în judecată dosarul de învinuire a ex-deputatului, care a primit cetățenia R. Moldova prin procedura de recunoaștere a cetățeniei, în anul 2017.

  Cristian Rizea se află în căutare internațională pe canalele Interpol cu scop de arest și extrădare din 19.03.2019, în vederea executării pedepsei privative de libertate în România pe un termen de 4 ani și 8 luni pentru infracțiunea de trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, conform senținței definitive emisă de Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

  Monitorul Oficial din această dimineață arată că Dodon a semnat fix 5 decrete cu numărul de ordine 162,163, 164, 165 și 166. Nu e clar care a fost urgența, de vreme ce primele 4 decrete prevăd doar subiecte ce țin de acordarea sau retragerii cetățeniei unor persoane, iar al 5-lea prevede aprobarea unor simboluri teritoriale ale comunei Lipnic. Alte „decrete cu promovarea unor legi, subiecte ce țin de stabilitatea economică și socială pe perioada de criză și pandemie” despre care spune Dodon, nu se regăsesc cel puțin în ediția de astăzi a Monitorului Oficial.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Parlamentul a votat în prima lectură un proiect cu privire la instituirea unui moratoriu, pe o perioadă de trei ani, asupra recoltării maselor lemnoase

  Parlamentul a aprobat în cadrul ședinței de vineri, 23 aprilie, un proiect ce prevede instituirea moratoriului, pentru o perioadă de trei ani, asupra recoltării maselor lemnoase. Proiectul are drept scop stopar…
  Parlamentul a votat în prima lectură un proiect cu privire la instituirea unui moratoriu, pe o perioadă de trei ani, asupra recoltării maselor lemnoase

  Fostul procuror, actual avocat, Boris Lupașcu, numit de PSRM – ȘOR judecător la CC: a depus jurământul de învestire. Greceanîi: „Vă dorim succes”

  Fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale (PG), Boris Lupașcu, a fost numit de deputații PSRM – ȘOR judecător la Curtea Constituțională (CC). Împreună cu socialiștii și cei din Partidul ȘOR, a…
  Fostul procuror, actual avocat, Boris Lupașcu, numit de PSRM – ȘOR judecător la CC: a depus jurământul de învestire. Greceanîi: „Vă dorim succes”

  VIDEO/ Liderul interimar al PAS cheamă cetățenii în fața Curții Constituționale: „Mergem cu toții la CC, apărăm această instituție și nu-i permitem lui Dodon să forțeze intrarea în CC”

  Liderul interimar al PAS, Igor Grosu, califică actele socialiștilor, în legătură cu activitatea și judecătorii Curții Constituționale, citite și votate de deputații PSRM – ȘOR în Parlament , drept o tenta…
  VIDEO/ Liderul interimar al PAS cheamă cetățenii în fața Curții Constituționale: „Mergem cu toții la CC, apărăm această instituție și nu-i permitem lui Dodon să forțeze intrarea în CC”

  Fost președinte al Curții Constituționale, despre Hotărârile votate de PSRM-ȘOR: „Este foarte trist tot ce s-a întâmplat la Parlament în jurul CC, sunt acte descalificante pentru niște politicieni care se respectă pe ei”

  Este foarte trist tot ce s-a întâmplat în Parlament în jurul Curții Constituționale (CC). Declarația a fost făcută de către fostul președintele al Înaltei Curți, Alexandru Tănase, care menționează că atât recun…
  Fost președinte al Curții Constituționale, despre Hotărârile votate de PSRM-ȘOR: „Este foarte trist tot ce s-a întâmplat la Parlament în jurul CC, sunt acte descalificante pentru niște politicieni care se respectă pe ei”

  Anunțul ambasadei române la Chișinău în legătură cu regimul de intrare în România pentru cetățenii R. Moldova

  Ambasada română la Chișinău a publicat vineri, 23 aprilie, o notă informativă prin care vine cu mai multe precizări în legătură cu măsurile referitoare la regimul de intrare în România pentru cetățenii R. Moldo…
  Anunțul ambasadei române la Chișinău în legătură cu regimul de intrare în România pentru cetățenii R. Moldova