Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Cum instanța motivează achitarea…

DOC Cum instanța motivează achitarea ex-viceguvernatoarei BNM Emma Tabîrță și a altor trei foști angajați ai instituției în dosarul „Laundromat”

Sursa foto: Pro TV Chișinău

Ex-viceguvernatoarea Băncii Naționale din Moldova (BNM) Emma Tabîrță și foștii șefi de departamente ale instituției, Matei Dohotaru, Ruslan Grate și Vladimir Țurcan, au fost achitați în dosarul penal pornit pen­tru neglijență în ser­vi­ciu, admisă în peri­oada 2010-2014, care ar fi con­di­țio­nat spă­la­rea a 22 miliarde de dolari din Fede­ra­ția Rusă prin inter­me­diul băn­cii „Mol­din­con­bank” (dosarul Laundromat n.red.).

Conform sentinței, care a fost pronunțată miercuri, 4 ianuarie, de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, persoanele respective au fost achitate, pe motiv că în privința lor nu s-a constatat „existența faptei infracțiunii de neglijență în serviciu”.

„(…) În cadrul ședinței de judecată, partea acuzării a solicitat reîncadrarea faptei săvârșită de inculpați în baza art. 329 alin.(1) Cod penal însă învinuirea adusă inculpaților Emma Tabîrță, Grate Ruslan, Dohotaru Matei și Țurcanu Vladimir nu s-a confirmat.

(…) Instanța constată că probele prezentate de către acuzatorul de stat permit să conchidă că acțiunile Emmei Tabîrță, Grate Ruslan, Dohotaru Matei și Țurcanu Vladimir nu constituie o faptă infracțională, inclusiv cea prevăzută de art. 329 alin.(1) din Codul penal, deoarece nu a fost demonstrat neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor de serviciu ca rezultat al unei atitudini neglijente sau neconştiincioase faţă de ele și că aceasta a cauzat daune intereselor publice (…).

Careva măsuri preventive în privința inculpaților Emma Tabîrță, Grate Ruslan, Dohotaru Matei și
Țurcanu Vladimir la momentul actual nu sunt aplicate”,
se arată în sentință.

Schema de fraudă, denumită generic „Laundromat”, care se presupune a fi cea mai mare operațiune de „spălare” de bani din istorie, vizează zeci de persoane din anturajul politic, domeniul justiției și sectorul financiar-bancar din R. Moldova. 

În august 2016, pro­cu­ro­rii anti­co­rup­ție au reți­nut-o pe Emma Tăbîrță, ex-viceguvernatoarea BNM, Matei Doho­taru, fostul direc­to­r al Depar­ta­men­tu­lui supra­ve­ghere ban­cară și Vla­di­mir Țur­can, ex-direc­tor al Depar­ta­men­tu­lui regle­men­tare și auto­ri­zare din cadrul instituției într-un dosar penal pen­tru negli­jență în ser­vi­ciu, admisă în peri­oada 2010-2014, care ar fi con­di­țio­nat spă­la­rea a 22 mili­oane de dolari din Fede­ra­ția Rusă prin inter­me­diul băn­cii „Mol­din­con­bank”. 

Potrivit actului de învinuire întocmit de Procuratura Anticorupţie, în perioada anilor 2011-2014, fiind în subdiviziunea BNM şi fiind responsabili să ia măsuri pentru a preveni spălarea banilor, inculpaţii au admis sau nu au întreprins acţiuni privind instituţia bancara supusă controlului cu periodicitatea de un an, fapt ce a generat efectuarea unor tranzacţii suspecte de peste 22 de miliarde de dolari.