Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Continuă lanțul cererilor de…

DOC Continuă lanțul cererilor de strămutare. Decizia CSJ la cea de-a noua cerere de strămutare a dosarului Șor de la Cahul la o altă instanță egală în grad

Apărătorii lui Șor nu renunță. Pentru a noua oară avocații lui Ilan Șor – politicianul condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, au cerut strămutarea judecării cauzei penale în privința lui Șor, de la Curtea de Apel Cahul, la o altă instanță egală în grad și tot pentru a noua oară magistrații Curții Supreme de Justiție respins ca neîntemeiată solicitarea reprezentanților lui Șor.

De această dată, avocații angajați și plătiți de Șor invocă mai multe motive, printre care unele declarații făcute pe Facebook de către ministrul demisionar al Justiției, Fadei Nagacevschi, dar și unele declarații ale fostei ministre a Justiției, Olesea Stamate.

Și de această dată, magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins solicitarea apărătorilor lui Șor, ca fiind neîntemeiată.

Încheierea în acest sens a fost pronunțatămiercuri, 23 iunie, de către Colegiul penal al CSJ, în componența magistraților – Iurie Diaconu, Ion Guzun și Liliana Catan. Încheierea CSJ este irevocabilă.


Astfel, în susținerea cererii avocații Colenco Aureliu și Calaida Denis au invocat în calitate de temei pentru dispunerea strămutării cauzei următoarele circumstanțe:

„(…) – activitatea prejudiciabilă comisă de către Lebedinschi Maxim (fost consilier în domeniul juridic şi relaţii instituţionale, reprezentant al Preşedintelui Republicii Moldova în relaţiile cu Parlamentul şi Guvemul, actualul secretar al Comisiei Electorale Centrale), manifestată prin imixtiunea în judecarea cauzei penale de către instanţa de judecată naţională – Colegiul judiciar al Curţii de Apel Cahul (compus din judecătorii: Movilă Vitalie, Veleva Nina şi Dvurecenschii Evghenii), realizată prin persoane interpuse – Ruslan Petrov, preşedintele Curţii de Apel Cahul, cu scopul de a împiedica examinarea multilaterală, deplină şi obiectivă a cauzei penale examinată în ordine de apel, precum şi de a obţine pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti ilegale – de condamnare a lui Şor Ilan în lipsa unui proces echitabil;

– mesajul Ministrului Justiţiei, Fadei Nagacevschi, postat la 21 februarie 2020 pe reţeaua de socializare facebook, care nu este o simplă critică sau o manifestare a dreptului la libera exprimare asupra modului de examinare a cauzei de către Curtea de Apel Cahul, ci este o presiune, o formă voalată a indicaţiilor adresate judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Cahul, însoţită de ameninţări, care au avut scopul de a influenţa magistraţii să procedeze într-un fel anume;

– declaraţiile ex-ministrului justiţiei şi actualului consilier pe probleme juridice a Preşedintelui Republicii Moldova Maia Sandu – Olesea Stamate, făcute de aceasta în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” a postului de televiziune „TV 8” din 22.04.2021. Astfel, în cadrul emisiunii respective, Olesea Stamate a recunoscut că în perioada când a exercitat funcţia de ministru al justiţiei a efectuat ingerinţe în unele proceduri legate de examinarea acestei cauze. În special, aceasta a recunoscut că a influenţat decizia experţilor judiciari de a emite refuzul de efectuare a expertizei financiar-contabile ordonată de CA Cahul”, se menționează în decizia CSJ.

Magistrații CSJ au respins solicitarea celor trei avocați ai lui Șor, motivând că circumstanţele invocate nu sunt relevante și nu pot servi temei pentru strămutarea cauzei.

Decizia CSJ:

Ultima cerere de strămutare, a șaptea la număr, a fost respinsă la 9 iunie curent.

La 27 aprilie, fostul președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii Ilan Șor a anunțat că este gata să returneze suma de bani care i se impută și să o revendice ulterior de la beneficiarii reali ai fraudei bancare.

Dosarul lui Șor se află la Curtea de Apel Cahul din 2017, iar de atunci zeci de ședințe de judecată au fost amânate din varii motive.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Dosarul se află în examinare la Curtea de Apel Cahul.

Ilan Șor, în privința căruia este aplicată interdicția de a părăsi țara, a apărut în spațiul public pentru ultima oară la 12 iunie 2019, în cadrul unei conferințe de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca PDM să cedeze puterea și să treacă în opoziție.

La 30 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că Ilan Șor a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională.

La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.

La 23 august 2019, șeful oficiului INTERPOL din Republica Moldova declara pentru Ziarul de Gardă că Ilan Șor se află în Israel, stat al cărei cetățenie o deține.