// // DOC/ CC: Judecătorii constituționali beneficiază de imunitatea funcțională și după expirarea mandatului acestora – Ziarul de Gardă
 • DOC/ CC: Judecătorii constituționali beneficiază de imunitatea funcțională și după expirarea mandatului acestora

  DOC/ CC: Judecătorii constituționali beneficiază de imunitatea funcțională și după expirarea mandatului acestora
  Foto: diez.md
  de
  vizualizări
  26 martie 2020 | 10:21

  Curtea Constituțională a examinat în cadrul ședinței de astăzi, 26 martie, sesizarea depusă încă din vara anului 2019 de fostul procuror general interimar, Dumitru Robu, prin care se solicita judecătorilor interpretarea articolului 137 din Constituție, potrivit căruia judecătorii CC „sunt inamovibili pe durata mandatului, independenți și se supun numai Constituției”. Mai exact, procurorul a cerut explicații dacă noțiunile de inamovibilitate și independență permit angajarea răspunderii penale a judecătorilor Înaltei Curți.

  Astfel, Curtea Constituțională a decis:

  1. În sensul articolului 137 din Constituție, judecătorii Curții Constituționale dispun de imunitate funcțională. Fapt care presupune că judecătorii constituționali nu pot fi trași la răspundere juridică pentru voturile și opiniile exprimate în exercitarea funcției lor.
  2. În sensul articolului 137 din Constituție, judecătorii Curții Constituționale pot fi trași la răspundere penală pentru infracțiunile comise în cazurile în care nu au legătură cu înfăptuirea justiției constituționale.
  3. În sensul articolului 137 din Constituție, pentru pornirea urmăririi penale în privința unui judecător al CC este necesar acordul prealabil al plenului CC.
  4. În sensul articolului 137 din Constituție, judecătorul CC nu poate fi percheziționat, cu excepția cazurilor de infracțiune flagrantă, reținut, arestat, trimis în judecată penală sau contravențională fără încuviințarea plenului CC.
  5. În sensul articolului 137 din Constituție, judecătorii Curții Constituționale beneficiază de imunitatea funcțională pentru voturile și opiniile exprimate și după expirarea mandatului acestora.

  Fostul procuror general interimar, a solicitat Înaltei Curți o precizare dacă noțiunile de inamovibilitate și independență nu restricționează cu pornirea urmării penale în privința judecătorilor Curții Constituționale, în timpul exercitării mandatului și după încetarea și/sau ridicarea acestuia, fără încuviințarea prealabilă a CC.

  Dumitru Robu menționa în textul sesizării că rămâne a fi incertă și imprevizibilă procedura de urmărire penală a judecătorului constituțional, în exercițiul funcției și după încetarea și/sau ridicarea mandatului, în special cu privire la aspectele legate de începerea urmării penale, restrângerea drepturilor legate de viața privată, libera circulație etc., precum și de deferire a acestuia justiției.

  Totodată, Robu a solicitat interpretarea Constituției dacă aceasta permite angajarea răspunderii penale a judecătorilor Curții Constituționale în baza Articolului 307 din Codul Penal, privind pronunţarea unei decizii contrare legii.

  Sesizarea fostului procuror general, Dumitru Robu by Alina Frunza on Scribd

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Candidatul care în 2019 a ridicat un salariu lunar de circa 61 de mii de lei este noul director al companiei „Moldtelecom”

  Actualul director interimar al S.A. „Moldtelecom”, Viorel Postolachi, este noul director al companiei. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții Agenției Proprietăți Publice. „Urmare desfășurării Concursului…
  Candidatul care în 2019 a ridicat un salariu lunar de circa 61 de mii de lei este noul director al companiei „Moldtelecom”

  De ce Moldova NU e Finlanda?

  Finlanda, cu un număr al populației ceva mai mare decât R. Moldova – 5.5 milioane, are o capacitate de testare de 9600 de persoane pe zi. Testarea intensă a făcut ca din cele 6750 de persoane testate pozi…
  De ce Moldova NU e Finlanda?

  Ultima zi pentru depunerea declarației pe venit

  La 29 mai expiră termenul pentru depunerea declarației cu privire la impozitul pe venit pentru persoanele fizice. În acest sens, Serviciul Fiscal de Stat anunță că toate direcțiile deservire fiscală din țară ac…
  Ultima zi pentru depunerea declarației pe venit

  CV-ul candidatului propus Parlamentului pentru funcția de viceguvernator al Băncii Naționale

  După demisia Cristinei Harea din funcția de vicegurnatoare a Băncii Naționale (BNM), Guvernatorul Octavian Armașu a înaintat Parlamentului candidatura lui Alexandru Savva pentru suplinirea funcției respective.
  CV-ul candidatului propus Parlamentului pentru funcția de viceguvernator al Băncii Naționale

  Încă o persoană a decedat din cauza infecției cu Covid-19. Stare pacienților testați pozitiv: 245 – în stare gravă

  Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 7 725 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 979 în Transnistria. În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău, au fost…
  Încă o persoană a decedat din cauza infecției cu Covid-19. Stare pacienților testați pozitiv: 245 – în stare gravă

  Ultima zi din anul de studii 2019 – 2020: „Astăzi este altfel, clopoțelul sună tăcut”. Mesajul transmis de ministrul Educației

  Vineri, 29 mai, este ultima zi din anul de studii 2019 – 2020. În contextul pandemiei de Covid-19, în instituțiile de învățământ din R. Moldova, la acest sfârșit de an școlar, elevii nu vor mai putea part…
  Ultima zi din anul de studii 2019 – 2020: „Astăzi este altfel, clopoțelul sună tăcut”. Mesajul transmis de ministrul Educației