Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Apărătorul lui Plahotniuc a…

DOC Apărătorul lui Plahotniuc a cerut strămutarea judecării recursului împotriva încheierii instanței de fond prin care a fost autorizată aplicarea sechestrului pe bunuri, de la CA Chișinău la o altă instanță egală în grad. Decizia CSJ

Lucian Rogac, unul dintre avocații fostului lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc, a cerut din nou strămutarea judecării recursului împotriva încheierii Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care a fost autorizată aplicarea sechestrului pe bunuri, de la Curtea de Apel Chișinău, la o altă instanță egală în grad. Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins însă cererea avocatului, declarând-o neîntemeiată.

Decizia a fost pronunțată marți, 28 decembrie, de către Colegiul penal al Curții Supreme de Justiție, în componența magistraților – Liliana Catan, Ghenadie Plămădeală și Ion Guzun.


Magistrații își motivează decizia prin faptul că cererea avocatului nu conține motive care potrivit Legii ar servi drept temei de strămutare a dosarului menționat, ori circumstanțele indicate în cerere și anume faptul că, completul de judecată a fost de mai multe ori modificat prin dispozițiile președintelui interimar al acestei instanțe, nu constituie temei de a pune la îndoială imparțialitatea judecătorilor Curţii de Apel (CA) Chișinău și cu atât mai mult nu poate constitui temei de strămutare a judecării cauzei.

„Mai mult ca atât, Colegiul penal reține că, la înfăptuirea justiției în cauzele penale, judecătorii sunt independenți şi se supun numai Legii, fără careva imixtiune, fiind obligați să se opună oricărei încercări de a exercita presiune asupra sa (art. 26 Cod de procedură penală)”, se arată în hotărârea CSJ.

În context, Colegiul penal consideră că cererea de strămutare înaintată de către avocatul Lucian Rogac, în numele lui Plahotniuc, nu conține motive care ar justifica strămutarea judecării recursului la o altă instanță egală în grad, de aceea se respinge, ca fiind neîntemeiată.

Încheierea CSJ este irevocabilă.

„Cererea avocatului Rogac Lucian, în numele lui Plahotniuc Vladimir, privind strămutarea judecării recursului (cauza nr.12r-74/2021), declarat împotriva încheierii Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, de la Curtea de Apel Chișinău, la o altă instanță egală în grad, se respinge, ca fiind neîntemeiată. Încheierea este irevocabilă, pronunțată integral la 28 decembrie 2021”, se arată în document.

Pe 27 sepetembrie curent, magistrații CSJ au respins cererea avocatului Lucian Rogac în numele fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc referitor la strămutarea judecării recursului de la Curtea de Apel (CA) Chişinău la o altă instanţă egală în grad în dosarul privind aplicarea sechestrului pe un bun imobil (casă de locuit) înregistrat pe numele companiei Mareches S.A. – firmă despre care RISE Moldova a scris anterior că ar reprezenta companii înregistrate în jurisdicții offshore.

Pe 1 septembrie curent, avocatul Lucian Rogac, în numele lui Vladimir Plahotniuc, a înaintat o cerere prin care a solicitat strămutarea judecării recursului de la CA Chişinău la o altă instanţă egală în grad, motivând că „se încalcă dreptul la un proces echitabil şi se creează impedimente la exercitarea dreptului de proprietate asupra bunurilor sechestrate, în mod abuziv şi ilegal, repartizarea examinării recursului fiind făcută cu grave erori de procedură”. Totodată, avocatul lui Plahotniuc a indicat în cerere că „instanţa de judecată a depășit termenul legal de examinare a unor astfel de recursuri, ședințele de judecată fiind amânate nejustificat şi modificându-se datele de examinare cu anunțarea intenționat greșită a acestora”.

Vladimir Plahotniuc a plecat din R. Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care-l conducea, PDM, a cedat guvernarea unei coaliții formate din Blocul ACUM și PSRM, destrămată în noiembrie 2019. Ulterior plecării lui Plahotniuc din țară, pe numele acestuia au fost pornite mai multe cauze penale.