Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Detalii despre dosarul ofițerului CNA…

Detalii despre dosarul ofițerului CNA acuzat că a pretins 100 de mii de euro

Viorel Morari

Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, într-un interviu pentru ZdG, a vorbit despre dosarul mitei de 100 de mii de euro în care a fost implicat un ofițer CNA.

— Mita de 100 de mii de euro pentru ofiţerul CNA a fost reală? Banii au existat, au fost găsiţi sau a fost doar denunţul?

— Banii au exis­tat. Potri­vit denu­nţu­lui per­soa­nei care l-a făcut, care a fost aver­ti­zată pri­vind răs­pun­de­rea penală pen­tru denunţ calomnios, el a trans­mis suma res­pec­tivă, de 100 de mii de euro, când era încă liber. Dosa­rul penal în pri­vinţa denu­nţă­to­ru­lui, care este preşe­din­tele Fede­ra­ţiei de Bas­chet din Mol­dova (Octa­vian Vucol, n.r.), a fost ini­ţiat la 16 febru­a­rie 2016. După por­nire, per­soa­nele au avut între­ve­deri. Adică ofi­ţe­rul de inves­ti­ga­ţie, care este bănuit de fapte de coru­pţie, a fost acel ofi­ţer care a avut mate­ri­a­lul inci­pient, pri­mor­dial, care a ser­vit drept temei pen­tru por­ni­rea urmă­ri­rii penale. S-a por­nit urmă­ri­rea penală pe 16 febru­a­rie. În peri­oada por­ni­rii, ofi­ţe­rul nu tre­buia să aibă nicio treabă cu per­soana bănu­ită, res­pec­tiv preşe­din­tele Fede­ra­ţiei, decât în cadrul unei pro­ce­duri ofi­ci­ale.

— De unde cunoaşteţi că ei s-au văzut?

— Din spu­sele denu­nţă­to­ru­lui, dar şi din spu­sele ofi­ţe­ru­lui, care a recu­nos­cut că s-au văzut. Acum se între­prind acţiuni de urmă­rire penală pen­tru a docu­menta supli­men­tar acţiu­nile res­pec­tive, că ei s-au întâl­nit, pen­tru a sta­bili locul pri­mi­rii. La sfârşi­tul lunii febru­a­rie – înce­pu­tul lunii mar­tie, cei doi s-au întâl­nit, decla­ran­tul spune că i-a trans­mis suma de 100 de mii. Ofi­ţe­rul a accep­tat şi i-a ofe­rit în schimb, pen­tru suma res­pec­tivă, garanţii că n-o să fie reţi­nut sau ares­tat şi că dosa­rul penal în pri­vinţa lui va fi muşa­ma­li­zat. Asta din decla­ra­ţi­ile decla­ran­tu­lui. Ulte­rior, cauza se inves­tiga, iar decla­ran­tul a fost reţi­nut, în a doua jumă­tate a lunii mai. A fost reţi­nut deo­a­rece infor­ma­ţia des­pre fapta res­pec­tivă, des­pre o posi­bilă muşa­ma­li­zare a cazu­lui am primit-o de la un repre­zen­tant al unei amba­sade, care moni­to­riza cazul. S-a luat cazul la con­trol şi s-a pus sar­cina de a inten­si­fica lucrul pe dosa­rul res­pec­tiv. Ca rezul­tat, s-a soli­ci­tat man­dat de arest pe numele preşe­din­te­lui Fede­ra­ţiei de Bas­chet. La momen­tul reţi­ne­rii, el nu a făcut decla­ra­ţii. Con­si­dera, pro­ba­bil, că o să poată evita cumva…

— Acea persoană, ofiţerul, încă se ocupa de dosar?

— Da, atunci avea tan­genţă, pen­tru că încă nu ştiam de aspec­tul dat. Erau anu­mite zvo­nuri, dar nu era clar ce şi cum. Cre­deam că-s doar zvo­nuri. Peste o anu­mită peri­oadă, per­soana care era ares­tată în izo­la­to­rul CNA a depus denu­nţul res­pec­tiv, înţe­le­gând că nu are sorţi de izbândă, iar dosa­rul nu va putea fi muşa­ma­li­zat.

— Dar, cei 100 de mii de euro totuşi nu au fost găsiţi. Cred că s-au făcut percheziţii.

— Da, dar nu am găsit suma de 100 de mii. Ofi­ţe­rul nu recu­noa­şte că a luat banii. Recu­noa­şte că s-a întâl­nit cu denu­nţă­to­rul pen­tru a lua nişte acte, dar că nu a luat banii.

— Bănuiesc că, fără bani, o să fie greu de demonstrat?

— Sun­tem la etapa inci­pientă. Hai­deţi să nu fac prog­noze. Inte­re­sant e că denu­nţă­to­rul a accep­tat să treacă tes­tul la poli­graf. Şi ofi­ţe­rul zice că îl va trece. Cel mai inte­re­sant însă e că ofi­ţe­rul CNA a refu­zat să facem con­frun­tări între el şi denu­nţă­tor.

— Totuşi, dacă aş da cuiva 100 de mii de euro, eu m-aş asigura că am o dovadă că dau aceşti bani. Denunţătorul nu a adus vreo probă?

— Nu, nu a pre­zen­tat.

Citiți interviul integral cu șeful Procuraturii Anticorupție.