Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Declarația unor membri ai CSM…

Declarația unor membri ai CSM în contextul cercetării a patru judecători: „Scopul eliberării acordurilor de către CSM nu consta în autorizarea linșajului mediatic”

Captură de ecran/Youtube

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat o declarație „privind apărarea onoarei și demnității magistraților”, în contextul deciziilor, din data de 14 noiembrie, prin care au fost admise patru demersuri cu privire la eliberarea acordului privind efectuarea acțiunilor de urmărire penală în privința a trei judecători și eliberarea acordului privind începerea urmăririi penale și totodată efectuarea acțiunilor de urmărire penală în privința unui judecător.

Examinând demersurile în ședință închisă, luând în considerare „existența bănuielii rezonabile” privind săvârșirea infracțiunilor de corupere pasivă, corupere activă și trafic de influență, demersurile procurorului general interimar au fost acceptate cu votul unanim al membrilor CSM.

Ulterior, Procuratura Anticorupție și Centrul Național de Anticorupție au desfășurat acțiuni de urmărire penală în birourile acestor judecători.

„Pe coridoarele instanței, judecătorii reținuți au fost supuși unei agresiuni verbale din partea unor persoane, care au folosit un limbaj licențios. Aparent organele de drept nu au intervenit în prevenirea și stoparea agresiunii verbale și injuriilor.

În urma plasării știrilor în sursele mass-media cu privire la desfășurarea perchezițiilor în birourile judecătorilor, în spațiul public și unele rețele de socializare au apărut atacuri verbale, discursuri de ură împotriva întregului corp judecătoresc.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii subliniază că judecătorii vizați beneficiază de prezumția nevinovăției, având statut de bănuit.

Scopul eliberării acordurilor de către CSM nu consta în autorizarea linșajului mediatic sau aprobarea unui comportament agresiv față de aceste persoane, sau în general față de întreg corp judecătoresc. În virtutea atribuțiilor legale, membrii Consiliului dezaprobă și condamnă orice atac asupra integrității corpului judecătoresc. Îndemnăm pe această cale organul de urmărire penală să protejeze viața intimă și de familie a persoanelor vizate, astfel încât să nu creeze premisele unei justiții televizate și încălcarea prezumției de nevinovăție față de persoanele indicate.

Totodată, administratorilor paginilor de socializare, precum și a organelor mass-media recomandăm să modereze discuțiile în rețelele de socializare și să nu admită prorogarea unui discurs de ură împotriva întregului corp judecătoresc”, se arată în declarația susținută de 6 din cei 9 membri ai CSM.

Joi, 16 noiembrie, judecătorii din cadrul Judecătoriei Bălți au examinat demersurile cu privire la aplicarea măsurilor preventive în privința celor doi judecători reținuți la data de 14 noiembrie.

Astfel, magistratul Curții de Apel Chișinău Mihail Diaconu a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zil, iar judecătoarea de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, Valentina Garabagiu a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile, conform TVN.

PA a anunțat că, în comun cu Centrul Național Anticorupție (CNA), a efectuat percheziții în birourile, automobilele și la domiciliile celor patru judecători pentru care plenul CSM a admis sesizările procurorului general interimar, prin care s-a solicitat eliberarea acordului privind efectuarea acțiunilor de urmărire penală în privința unor magistrați, cercetați penal de către PA. Conform președintelui interimar al CSM, Sergiu Caraman, cei patru judecători sunt de la Judecătoria Chișinău și de la Curtea de Apel Chișinău, iar dosarele penale sunt conectate.

În primul caz, unul dintre judecători este bănuit de corupere pasivă și trafic de influență. Prin urmare, Consiliul a dat acordul pentru demararea acțiunilor de urmărire penală, inclusiv aducerea silită, reținerea, arestarea și efectuarea perchezițiilor. Pentru alți doi judecători, care sunt bănuiți de complicitate la trafic de influență și, respectiv, trafic de influență, a fost eliberat acordul pentru aceleași acțiuni de urmărire penală. Ultimul judecător implicat este bănuit de corupere activă, fiind eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale, aducerea silită, reținerea, arestarea și efectuarea perchezițiilor.

În rezultatul perchezițiilor efectuate, doi judecători au fost reținuți pentru 72 ore, unul dintre care activează în cadrul Curții de Apel Chișinău, iar cel de-al doilea în cadrul Judecătoriei Chișinău. PA nu a făcut publice numele acestora.