Principală  —  IMPORTANTE   —   Decizia luată de CSM după…

Decizia luată de CSM după ce deputatul Bolea a solicitat sancționarea a trei judecători ai Curții Constituționale

Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, socialistul Vasile Bolea, a solicitat pornirea procedurii disciplinare și sancționarea Domnicăi Manole, a Liubei Șova și a lui Nicolae Roșca „prin încetarea mandatului de judecător al Curții Constituționale” (CC) și a expediat o solicitare în acest sens în adresa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

În urma examinării subiectului, membrii CSM și-au declinat competența de examinare a acestei cereri depuse de deputatul Vasile Bolea și au decis să o remită către autoritățile publice competente: Parlamentul și Guvernul.

Membra CSM, Nina Cernat, a precizat că era mai simplu dacă deputatul sesiza Guvernul și Parlamentul, dar nu CSM, or nu Consiliul a fost cel care i-a numit în funcție pe acești judecători: „De ce domnul Bolea s-a adresat CSM? Am impresia că se încearcă folosirea CSM ca argument în jocuri politice”.

Vasile Bolea și-a motivat solicitarea prin faptul că cei trei judecători au încălcat jurământul și obligațiile funcției și au divulgat secretul deliberării la alegerea președintelui CC, eveniment care a avut loc în august 2019.