Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Comisia pre-vetting anunță despre începerea…

Comisia pre-vetting anunță despre începerea audierilor publice a candidaților la funcția de membru al CSP

Sursa: Consiliul Superior al Procurorilor/Facebook

Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor (Comisia pre-vetting) anunță miercuri, 19 martie, despre organizarea primei runde de audieri pentru candidații la funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), care va începe vineri, 21 aprilie, și se va desfășura până pe 28 aprilie, inclusiv.

Candidații CSP care vor fi audiați de Comisia pre-vetting:

Vineri, 21 aprilie, 2023

1. Vitalie CODREANU (ora 10:00)

2. Dumitru OBADĂ (ora 13:00)

Marți, 25 aprilie, 2023

1. Mariana CHERPEC (ora 13:00)

Miercuri, 26 aprilie, 2023

1. Iuri LEALIN (ora 15:00)

Joi, 27 aprilie, 2023

1. Aliona NESTEROV (ora 14:00)

2. Gheorghe BORȘ (ora 16:00)

Vineri, 28 aprilie, 2023

1. Anatolie GÎRBU (ora 10:00)

2. Cristina GLADCOV (ora 13:00)

În concursul pentru ocuparea funcției de membru în CSP au rămas 16 candidați, care sunt evaluați de către Comisia pre-vetting sub aspectul integrității financiare și etice. Doar cei care vor promova evaluarea vor putea fi aleși în noua componență a CSP.

Anterior, Cristina Robu, candidată la funcția de membră în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Oficiul Sud, nu a promovat evaluarea ca urmare a retragerii din concurs.

Potrivit Comisiei Pre-Vetting, 18 candidați s-au înscris în concursul pentru CSP, dintre care 17 procurori din cadrul Procuraturii Generale, procuraturilor teritoriale și celor de specialitate, dar și un reprezentant al societății civile, propus de Academia de Științe. Verificările sub aspectul integrității vizează o perioadă de 15 ani.

Evaluarea candidaților la funcția de membru al organelor de autoadministrare a judecătorilor (CSM) și procurorilor (CSP) presupune verificarea integrității financiare și etice a acestora, realizată în baza Legii nr. 26/2022. Sarcina Comisiei pre-vetting este să verifice dacă candidații și-au declarat în mod corespunzător averea și dacă aceasta corespunde veniturilor lor, dacă au avut un comportament etic pe parcursul exercitării funcției sau dacă au adoptat acte arbitrare, inclusiv dacă au admis conflicte de interese. Comisia desfășoară acum evaluarea candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).