Principală  —  IMPORTANTE   —   Comisia de Evaluare a Procurorilor…

Comisia de Evaluare a Procurorilor anunță că și-a desemnat membrii completelor sale. Cine sunt aceștia

Sursa foto: ZdG

Comisia de Evaluare a Procurorilor anunță joi, 29 februarie, că și-a constituit completele de evaluare. Completele, denumite generic „Completul A” și „Completul B”, sunt alcătuite din câte trei membri ai comisiei de evaluare. Fiecare complet este condus de către președintele Comisiei și respectiv de către vicepreședintele acesteia.

Potrivit deciziei Comisiei, din „Completul A” fac parte Christopher Lehmann (președinte al Completului), Saskia de Vries și Nadejda Hriptievschi. „Completul B” este format din membrii Tatiana Răducanu (președinte al Completului), Irmantas Mikelionis și Cornel Lebedinschi.

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Comisiei Veeting, Christopher Lehmann este un fost procuror de carieră la Departamentul de Justiție al SUA, care a ocupat funcții de conducere în cadrul Departamentului din New York și Washington. De asemenea, are „o vastă experiență de conducere” în furnizarea de programe internaționale de justiție penală și dezvoltarea capacității de procurori, inclusiv 25 de ani de experiență de lucru cu state post-sovietice. Lehmann a petrecut un deceniu ca asistent procuror al SUA (procuror federal) în Districtul de Est al New York-ului, unde s-a specializat în crimă organizată, spălare de bani, corupție și cazuri electorale. Ulterior, a ocupat funcția de director adjunct principal al Biroului pentru Programe de peste mări (OPDAT) al Departamentului de Justiție al SUA, la Washington, DC, unde a gestionat programe de reformă a sectorului justiției din întreaga lume.

Saskia de Vries este procuror senior pensionat din Țările de Jos. Pe parcursul carierei sale în cadrul Procuraturii a condus în principal cazuri de crimă organizată și corupție timp de peste 20 de ani. Din 2012 a lucrat în domeniul proiectelor internaționale privind statul de drept și a participat într-un rol de consultanță în proiecte din Europa de Est (Bosnia Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia) și Africa (Etiopia și Niger).

Nadejda Hriptievschi este fondatoare a Centrului de Resurse juridice din Moldova. În perioada 2013 – 2018, Nadejda Hriptievschi a fost membră a Comisiei Europene împotriva Rasismului și Intoleranței. Nadejda Hriptievschi este membră a Uniunii Avocaților din R. Moldova din anul 2011, domeniile ei de expertiză fiind sistemul judiciar, asistența juridică garantată de stat și nediscriminarea.

Tatiana Răducanu este fostă judecătoare, plecată în demisie onorabilă în 2016. Anterior, ZdG a scris că ea a activat în funcția de judecătoare la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, în perioada anilor 1988-1996. Ulterior, Răducanu a fost judecătoare la Curtea de Apel (CA) Chișinău, iar în 2005, a fost promovată la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). În septembrie 2014, ea a depus cerere de demisie din funcția de judecătoare a CSJ, din motive de sănătate, însă în mai puțin de o lună a solicitat CSM-ului anularea acesteia. Ulterior, în noiembrie 2016, aceasta a plecat din sistemul judecătoresc din proprie inițiativă. La Adunarea generală a judecătorilor din 2016, Răducanu a avut un discurs critic, declarând că „autoritatea sistemului judecătoresc e la pământ”.

În perioada anilor 2003-2009, Răducanu a fost membră a Comitetului European pentru Prevenirea Torturii. Între anii 2009-2012, ea a fost membră a Colegiului Disciplinar din cadrul CSM, iar în perioada 2013-2016, a fost membră a CSM. Din anul 2010, Răducanu este judecătoare ad-hoc la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) din partea R. Moldova, iar din iunie 2018, aceasta este președintă a Consiliului de administrare al Asociației Obștești „Centrul de Resurse Juridice din Moldova” (CRJM). În ianuarie 2021, a fost numită membră a Consiliului Suprem de Securitate de către președinta Maia Sandu. Tatiana Răducanu este una din cei 11 candidați care au participat în iunie 2023 la concursul pentru desemnarea unui judecător la Curtea Constituțională (CC). Niciunul însă nu a reușit să obțină susținerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Irmantas Mikelionis este procuror-șef adjunct al Departamentului de Investigare a Crimei Organizate și a Corupției din cadrul Parchetului General al Republicii Lituania. De asemenea, este asistent membru național pentru Lituania la Eurojust și corespondent național Eurojust pentru probleme de terorism. În 1991, Irmantas Mikelionis și-a început cariera în Parchet ca anchetator, ulterior și-a continuat cariera ca procuror și procuror-șef în Procuratura Regională Vilnius și Procuratura Generală. Potrivit Comisiei Vetting, în 2017-2019 a fost detașat în R. Moldova în calitate de consilier rezident de înfrățire în cadrul proiectului de înfrățire UE pentru instituțiile anticorupție din R. Moldova, iar în 2020-2022 la Misiunea de consultanță a UE în Ucraina, în calitate de consilier principal în managementul procuraturii pentru Parchetul ucrainean.

Cornel Lebedinschi este licențiat în jurisprudență și a activat anterior în cadrul Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova.

Conform Legii 252/2023, dosarele de evaluare sunt repartizate în mod aleatoriu completelor de evaluare, utilizând o aplicație online de selectare aleatorie. Același mecanism este utilizat și la selectarea membrului raportor, care este responsabil de redactarea raportului de evaluare. În cazul unui conflict de interese, Comisia poate decide redistribuirea aleatorie a dosarului sau, dacă este necesar, poate modifica componența completului de evaluare.