Principală  —  IMPORTANTE   —   Comisarul european pe justiție, Didier…

Comisarul european pe justiție, Didier Reynders: „Toate recomandările Comisiei de la Veneția trebuie să fie pe deplin implementate”

Sursa foto: Ministerul Justiției

Comisarul european pe justiție, Didier Reynders, susține că UE va continua să sprijine R. Moldova în procesul de reformare a justiției. Potrivit lui, „reformele sunt cele mai deficiente” în acest sector, iar toate recomandările Comisiei de la Veneția „trebuie să fie pe deplin implementate” de autoritățile de la Chișinău.

„Salut implementarea din partea R. Moldova a recomandărilor existente din partea Comisiei de la Veneția cu privire la reforme și cu privire la procesul de vetting. UE este angajată să continue să sprijine R. Moldova în eforturile de reformare, inclusiv pentru un vetting eficient pentru instituțiile de top din justiție. Astfel încât ele să fie pe deplin în conformitate cu standardele europene. De asemenea, vreau să încurajez R. Moldova să implementeze toate recomandările din partea Comisiei de la Veneția”, a subliniat Didier Reynders.

Comisia Europeană va acorda sprijin R. Moldova, inclusiv expertiză și asistență tehnică pentru reformarea justiției, spune oficialul european.

„(…) Știu că vor fi mai multe opinii care vor fi adoptate de Comisia de la Veneția, chiar săptămâna viitoare, și noi vom urmări implementarea acestora, inclusiv proiectul de lege cu privire la vetting și cel cu privire la dezoligarhizare. Recomandările Comisiei de la Veneția trebuie să fie pe deplin implementate. Eu știu că este greu să oferi rezultate cu privire la reforma justiției, dar vreau să zic că cel mai important lucru este calitatea, dar nu viteza. Reformele sunt cele mai deficiente în acest sector. Va fi un an foarte greu și aștept cu nerăbdare să văd care va fi rezultatul acestui proces. Comisia vă va sprijini în acest proces și dincolo de raportul anual de lărgire, noi vom veni în raportul nostru pe acest subiect. Noi, în continuare, vom acorda sprijinul necesar pentru R. Moldova, inclusiv de expertiză și asistență tehnică (…)”, a punctat oficialul european.

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, s-a întâlnit joi, 2 martie, cu Înaltul Comisar European pentru Justiție, Didier Reynders, care se află într-o vizită de lucru la Chișinău. În cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre reforma justiției din R. Moldova și provocările existente, măsurile privind creșterea calității actului justiției și de combatere a corupției.

După întrevedere, ministra Justiției și Înaltul Comisar European pentru Justiție au susținut un briefing de presă. În discursul său, Veronica Mihailov-Moraru a menționat obiectivele Ministerului Justiției de a asigura „un cadru normativ riguros pentru a consolida independența actorilor, pentru a responsabiliza actorii din sistemul justiției și de a spori încrederea societății în sistemul judecătoresc”.

Potrivit Comisiei Europene, Didier Reynders întreprinde vizita oficială în R. Moldova pentru a discuta despre reforma justiției, în contextul statutului de candidat la aderarea la UE pe care țara noastră l-a obținut în vara anului 2022.