Principală  —  IMPORTANTE   —   Cine sunt magistrații înscriși pentru…

Cine sunt magistrații înscriși pentru funcția de membru permanent al CSM

11 candidați au fost înregistrați pentru funcția de membru permanent în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Ziarul de Gardă a analizat activitatea magistraților și vă prezintă cele mai importante repere ale activității lor.

În lista celor 11 judecători care pretind la funcția de membru permanent al CSM se regăsesc judecători care au examinat dosare de rezonanță și magistrați vizați în cauze disciplinare.

Lista judecătorilor ale căror candidaturi sunt înaintate pentru calitatea de membru permanent al Consiliului Superior al Magistraturii, conform informațiilor de pe site-ul CSM.

De la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana

Ghenadie Pavliuc este vicepreședintele Judecătoriei Chișinău. Din anul 2017 până în anul 2020 a deținut funcția de formator în cadrul Institutului Național al Justiției (INJ), iar în perioada 2018 – 2020 a fost promovat în funcția de membru al Consiliului INJ.

Ghenadie Pavliuc

La 20 mai 2017, prin Decretul președintelui R. Moldova, Pavliuc a fost numit în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, pe un termen de patru ani. Anterior, acesta a fost promovat în funcția de judecător de instrucţie pe 8 aprilie 2014, având mandat până în aprilie 2017. La Judecătoria sectorului Buiucani a ajuns în luna mai 2011, fiind detaşat temporar de la Judecătoria Donduşeni, printr-o hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Atunci, CSM, condus de fostul şef de stat, Nicolae Timofti, a admis cererea lui Pavliuc şi a altor doi judecători care solicitau transferul la o instanţă din Chişinău pe motiv că „judecătorii respectivi sunt asiguraţi cu spaţiu locativ în mun. Chişinău, unde locuiesc permanent membrii familiei, că au la întreţinere copii minori şi că deplasarea zilnică/săptămânală influenţează negativ asupra bugetului familiei şi asupra educaţiei copiilor”.

Anterior, ZdG a scris că Pavliuc a participat la dosare de rezonanţă. În anul 2015, Pavliuc i-a aplicat lui Ilan Şor un mandat de arest la domiciliu, deşi procurorii solicitau arest preventiv în regim de penitenciar. Ulterior, l-a eliberat şi din arestul la domiciliu. În octombrie a anului 2015, la solicitarea procurorilor, Pavliuc l-a trimis după gratii pe fostul premier Vlad Filat și tot în acea perioadă l-a salvat de puşcărie pe fostul deputat Valeriu Guma, condamnat în România la 4 ani de închisoare cu executare.

Victor Sandu este membru al Asociației Judecătorilor din R. Moldova din anul 2015, iar din anul 2016 este membru al Asociației Internaționale a Judecătorilor în domeniul Refugiaților. În perioada iulie 2013 – ianuarie 2014, Sandu a ocupat postul de audient a judecătoarei Liuba Pruteanu, în cadrul Judecătoriei Buiucani.

Victor Sandu

Anterior ZdG a scris că Victor Sandu a luat o decizie considerată de juriști „fără precedent” după ce a dispus acordarea unor despăgubiri pentru un accident rutier produs în regiunea transnistreană. Acesta a făcut parte și din completul de judecători care a examinat dosarul penal privind tentativa de asasinat împotriva lui Vladimir Plahotniuc. Judecătoria Chișinău i-a condamnat atunci pe toți inculpații din dosar, dar i-a achitat pe trei dintre ei pe unele acuzații aduse de procurori. Ulterior, însă, instanța de apel a casat sentința primei instanțe și le-a stabilit inculpaților pedepse mai mari.

De la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani

Ion Chirtoacă

Ion Chirtoacă a fost numit în funcția de judecător în anul 2016 la Judecătoria Chișinău. În luna martie a anului 2019, acesta a fost desemnat formator la Institutul Național al Justiției, funcție pe care o ocupă și în prezent. La Direcția de instruire și cercetare a INJ a ajuns în luna iunie a anului 2018, fiind detaşat pe un termen de 18 luni, printr-o hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Aureliu Postică

Aureliu Postică a fost desemnat judecător cu atribuțiile judecătorului de instrucție la Judecătoria Rîșcani, fiind tranferat temporar printr-o hotărâre a CSM în perioada august 2014 – iunie 2017. În anul 2016 a fost numit în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. În august 2011, Aureliu Postică a fost numit în funcția de judecător de instrucție la Judecătoria Orhei, pe un termen de 5 ani, anterior activând în organele procuraturii mai mult de 10 ani.

Natalia Clevadî

Natalia Clevadî activează din anul 2019 în calitate de magistrată la Judecătoria Chișinău. În anii 2017 – 2019, aceasta a deținut funcția de magistrată la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani. De asemenea, în anii 2011 – 2017, Clevadî a activat la Judecătoria Bălți, iar în perioada 2009 – 2011 a deținut funcția de avocată în cadrul proiectului „Justiția juvenilă”. În anii 2006 – 2007 a fost procuroră în cadrul Procuraturii, sediul Buiucani.

De la Judecătoria Chișinău, sediul Botanica

Gheorghe Balan

Gheorghe Balan este judecător din 1996 și a activat în toată cariera sa doar la Judecătoria Chișinău, sediul Botanica. În perioada iunie 2019 – noiembrie 2019, Balan a deținut funcția de șef-interimar al Inspectoratului General al Poliției (IGP). În luna aprilie a anului 2018 și în luna ianuarie a anului 2019, Balan a fost concediat de două ori consecutiv din funcția de judecător. În anii 2017 – 2018 s-a remarcat prin discursuri critice la adresa şefilor justiţiei. „Am ajuns un sistem de laşi şi incompetenţi cu funcţii, care caută nod în papură oricui este diferit”, zicea Balan, la Adunarea Generală a Judecătorilor din martie 2017.

Anterior, ZdG a scris că o hotărâre a completului de judecată în componența căruia a participat judecătorul Balan a fost obiect de examinare la CtEDO.

De la Judecătoria Ungheni

Vasile Șchiopu

Din anul 2003 Vasile Șchiopu este judecător la Judecătoria Ungheni, iar din anul 2012 deține funcția de președinte al acestei instituții. În perioada 1999 – 2003, a deținut funcția de procuror adjunct la Procuratura raionului Ungheni. Șchiopu a ocupat funcția de procuror în cadrul Procuraturii raionului Nisporeni în perioada 1996 – 1999.

De la Judecătoria Chișinău, sediul Centru

Viorica Puica

Viorica Puica activează în calitate de judecătoare din anul 2002. Anterior, magistrata a canditat la funcția de judecător al CSJ. În anul 2019 a deținut funcția de vicepreședinte interimar al Judecătoriei Chișinău, sediul Centru. În 2007 Viorica Puica a fost desemnată cel mai bun judecător din R. Moldova.

Ciprian Valah

Ciprian Valah deține funcția de magistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Centru din luna iunie a anului 2015. În CV-ul său, Valah precizează că deține experiență profesională în calitate de lector universitar, precum și în calitate de avocat. În anii 2014 – 2015, magistratul a deținut funcția de asistent judiciar la Curtea Supremă de Justiție a R. Moldova. În perioda 2009 – 2014, Valah a deținut funcția de doctor în drept, conferențiar universitar interimar la Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare”. În anii 2007 -2008, Valah a deținut funcția de avocat, expert local în politici comerciale în cadrul Organizației de Promovare a Investițiilor și Exportului din Moldova (OPEM). În anul 2006 acesta a ocupat funcția de șef al Biroului Asociat de Avocați „Avocații Publici”.

De la Judecătoria Bălți, sediul Centru

Mihail Cojocaru activează în calitate de magistrat la Judecătoria Bălți din anul 2015. În perioada august 2004 – iunie 2015, Cojocaru a deținut funcția de lector universitar la Institutul Nistrean de Economie și Drept, iar în perioada 2013 – 2015 a fost asistent judiciar la Curtea de Apel Bălți.

Stanislav Sorbalo a fost repus în funcția de judecător în anul 2020 printr-o decizie a CSM. În luna ianuarie 2009 a fost a fost sancționat disciplinar de CSM sub formă de eliberare din funcţie. În perioada ianuarie 2012 – februarie 2012, Sorbalo a deținut funcția de șef al Penitenciarului nr. 11. În perioada octombrie 2011 – ianuarie 2012, acesta a deținut funcția de șef interimar al Penitenciarului nr. 11. În perioada iulie 2011 – octombrie 2011, Sorbalo a exercitat funcția de șef adjunct al Penitenciarului nr. 11, iar în anii 2004 – 2009, acesta a fost judecător de instrucție al Judecătoriei Bălți.