• De ce a fost demis Gheorghe Balan, magistratul care în ultimii ani a criticat dur sistemul judecătoresc

  De ce a fost demis Gheorghe Balan, magistratul care în ultimii ani a criticat dur sistemul judecătoresc
  20 aprilie 2018 | 17:55

  Membrii Colegiului Disciplinar (CD) au decis să propună Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) demiterea din funcție a judecătorului Judecătoriei Chișinău, Gheorghe Balan. Decizia a fost luată vineri, 20 aprilie 2018, în ședința Colegiului. Subiectul demiterii lui Balan a fost al doilea pe ordinea de zi. 

  Deși nici Colegiul Disciplinar și nici CSM nu au oferit detalii despre decizia luată, conform ordinii de zi a ședinței Colegiului, sancțiunea în privința judecătorului Balan a fost luată în urman „cauzei disciplinare intentate în temeiul sesizării depuse de Serviciul Informaţii şi Securitate, a Primarului şi consilierilor satului Puhăceni raionul Anenii Noi, privind acţiunile judecătorului Gheorghe Balan de la Judecătoria Chişinău (sediul Central)”. 

  Anterior, glasul.md menționa că în s. Puhăceni, r. Anenii Noi, mai mulți localnici s-au arătat nemulțumiți de faptul că în localitate, câteva întreprinderi au redeschis carierele vechi de nisip din sat, ceea ce, potrivit localnicilor, duce la distrugerea totală a drumurilor din cauza camioanelor de mare tonaj şi provoacă probleme de ordin ecologic, precum pierderea păşunilor şi a terenurilor agricole. Conform sursei citate, oamenii s-au arătat revoltaţi şi de faptul că primarul şi un grup de consilieri au depus o plângere la CSM precum că judecătorul Gheorghe Balan, care sprijină grupul de lucru cu sfaturi de ordin juridic, le-ar încurca să-şi desfăşoare activitatea şi au solicitat sancţionarea disciplinară a acestuia.

  Jurnal.md scria anterior că Gheorghe Balan a participat la una din ședințele Consiliului Sătesc unde se discuta schimbarea destinației unui teren, din pășune, în carieră de nisip. Potrivit magistratului, dacă terenul ar fi fost înstrăinat, oamenii urmau să aibă de pierdut. Sursa preciza că soția lui Gheorghe Balan este originară din s. Puhăceni.

  ZdG a discutat cu Denis Plămădeală, primarul din partea PDM al satului Puhăceni, r. Anenii Noi, despre plângerea depusă la CSM pe numele judecătorului Balan. „Dlui dădea sfaturi juridice unor persoane.  Pe de altă parte, nouă ne-a creat disconfort, amenințându-ne cu răfuieli politice și dosare penale. Da, ne amenința. Noi exact asta am invocat în plângere. Soția lui este originară din Puhăceni. El a acționat consilierii și pe mine în judecată. Nu știu ce interese avea dlui. Eu nu pot să mă expun vis-a-vis de decizia care a fost luată în privința lui”, ne-a zis Plămădeală.

  Pentru ca decizia în privința lui Gheorghe Balan să fie executorie, ea urmează să fie aprobată, prin vot, în ședințele ulterioare ale CSM. Deocamdată, Colegiul Disciplinar nu și-a motivat decizia luată. Totodată, Gheorghe Balan are telefonul mobil închis și nu a putut fi contactat pentru o reacție. În ultimii ani, acesta a criticat dur sistemul din care face parte. 

  Gheorghe Balan

  „Este tragic că se încearcă răstignirea întregului sistem judecătoresc. Am decis să-mi depun candidatura pentru a demonstra cât de controlat este sistemul judecătoresc actual”, declara Gheorghe Balan, la Adunarea Generală a Judecătorilor din 2017. Nu a fost însă ales în calitate de membru al CSM. 

  Din discursurile vorbitorilor se face impresia că în sistemul judiciar totul este bine, însă situaţia nu este aşa. Domnilor judecători, este bine cunoscut că rolul justiţiei în orice societate este foarte important, însă în R. Moldova ea a fost şi continuă să fie confiscată de cei care, de la 2009 încoace au împărţit Palatul Republicii, iar de ceva timp clădirea Parlamentului”, declara Balan în martie 2017,  într-un discurs în fața magistraților, la o altă Adunare a judecătorilor. „Oare nu pricepeţi că atuala guvernare ne pregăteşte pentru următoarea etapă o zăbală grea, cu ţepi, veninoasă, ca să nu mai vorbim? De ce am permis permis transformarea justiţiei într-o stână, ce se mişcă unui cioban acea stână, iar CNA, SIS, MAI sunt paznici ai acestei stâne? În statul nostru de drept se arestează şi se eliberează de sub arest în funcţie de mofturile personale ale unui individ, care aproape a atins demenţa. Oare nu sesizăm că R. Moldova se transformă încet cu încet într-un stat de tip mafiot, oare nu putem înţelege care este soarta acestui petic de pământ şi că numai prin soluţii corecte vom putea salva neamul batjocorit?”, s-a întrebat Balan, care vine cu asemenea discursuri, anti-sistem, practic la fiecare AGJ. 

  Și în ianuarie 2014, Balan critica sistemul din care face parte, tot în cadrul unei Adunări Generale a Judecătorilor. „Mă adresez colegilor judecători care au muncit şi au iubit această profesie, celor care au vrut să arate că această profesie nu poate fi călcată în picioare. Sunt puţini judecători care au verticalitatea şi curajul de a spune lucrurilor pe nume şi nu de a accepta subordonarea şi compromisul. Din păcate, sunt din ce în ce mai puţini cei ce au îndrăzneala să ridice glasul, deşi mulţi simt şi ştiu care este realitatea… Evident că este folosită metoda demiterii judecătorilor. Procedându-se astfel, a fost creată aparenţa unei lupte împotriva corupţiei din justiţie. (…) Măscăricii de la guvernare se vor dictatori în această ţară. Dacă am ajuns în această situaţie, nu sunt de vină ei, dar noi, judecătorii, care le-am permis să-şi facă mendrele cu legile statului, acaparând toate pârghiile puterii în R. Moldova. Cine crede că statul devine puternic după principiul ca să avem răbdare, că se vor îndrepta lucrurile, nu doar că greşeşte, dar este, implicit, complice la ruinarea acestui stat”, a declarat magistratul Balan.

  „De la prea mult stat de drept? De la prea mult bine? Mi-aş dori ca toţi judecătorii să fie solidari cu un coleg atunci când este sancţionat disciplinar pentru că a avut verticalitate. Spre marele meu regret, nu este aşa. De aceea, vă întreb: unde este spiritul de echipă? De votul nostru de astăzi va depinde dacă Justiţia va fi o doamnă legată la ochi cu eşarfa care împarte dreptatea sau va fi o doamnă de consumaţie, care se plimbă de la o masă politică la alta în speranţa că va primi ceva de la mesele politice”, a mai afirmat Gheorghe Balan, care candida pentru un loc în cadrul CSM.

  Gheorghe Balan este judecător din 1996 şi a activat în toată cariera sa doar la Judecătoria sect. Botanica din Chişinău. În ultimii ani, acesta s-a remarcat prin discursuri critice la adresa şefilor justiţiei. „Am ajuns un sistem de laşi şi incompetenţi cu funcţii, care caută nod în papură oricui este diferit”, zicea Balan, la Adunarea Generală a Judecătorilor din martie 2017. Ulterior, acesta a depus şi o plângere penală pe numele unor membri ai CSM, acuzându-i că, ilegal, i-au intentat o procedură disciplinară în 2014, fiind pedepsit cu avertisment. Solicitarea sa nu a avut însă o finalitate. Potrivit informaţiilor plasate pe pagina „Juriştii pentru drepturile omului” o hotărâre a completului de judecată în componenţa căruia a participat judecătorul Gheorghe Balan a fost obiect de examinare la CtEDO.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Prognoza meteo pentru următoarele șapte zile: Averse cu descărcări electrice

  Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță despre cum va fi prognoza meteo în săptămâna care urmează (17 mai – 23 mai). Astfel, luni ne așteptăm la averse cu descărcări electrice. Presiunea atmosferică va rămân…
  Prognoza meteo pentru următoarele șapte zile: Averse cu descărcări electrice

  UE consideră că lista „statelor neprietenoase” aprobată de Federația Rusă este nefondată

  Uniunea Europeană (UE) consideră că decizia Rusiei de a clasifica Statele Unite şi Republica Cehă ca state „neprietenoase” nu este justificată și îndeamnă Rusia să-și revizuiască decizia de a aproba o asem…
  UE consideră că lista „statelor neprietenoase” aprobată de Federația Rusă este nefondată

  Detalii despre accidentul produs în județul Iași, în care au fost implicați 16 cetățeni ai R. Moldova

  Drept urmare a accidentului produs sâmbătă seara, 15 mai, în apropierea localității Vânători, din județul Iași, în care au fost implicați 16 cetățeni ai R. Moldova, mai multe persoane, inclusiv un minor, s-au a…
  Detalii despre accidentul produs în județul Iași, în care au fost implicați 16 cetățeni ai R. Moldova

  PLDM nu va participa la alegerile parlamentare anticipate. Pe cine își îndeamnă simpatizanți să susțină

  Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a anunțat duminică, 16 mai, că nu va participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Totodată, partidul își îndeamnă simpatizanții să sprijine Partidul…
  PLDM nu va participa la alegerile parlamentare anticipate. Pe cine își îndeamnă simpatizanți să susțină

  COVID-19: Autoritățile anunță despre numărul persoanelor infectate, în ultimele 24 de ore

  Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță duminică, 16 mai, că în ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost confirmate 109 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Totoda…
  COVID-19: Autoritățile anunță despre numărul persoanelor infectate, în ultimele 24 de ore