Principală  —  IMPORTANTE   —   Cinci persoane, reținute de procurori…

Cinci persoane, reținute de procurori într-un dosar de însușire și spălare a banilor. Detalii de la PA

Procuratura Anticorupție (PA) anunță că, pe parcursul zilei de 21 septembrie, a efectuat mai multe percheziții, în rezultatul cărora au fost reținute cinci persoane. Potrivit probelor acumulate, s-a stabilit că persoanele reținute, în perioada anilor 2021-2022, au organizat o „schemă infracțională” prin care au însușit ilegal de la agenți economici, care comercializează produse petroliere, prin escrocherie și delapidare, cauzând un prejudiciu de aproximativ 25 milioane de lei la peste 100 de părți vătămate.

Persoanele reținute sunt vizate în cadrul unei cauze penale pornite pe faptul săvârșirii infracțiunilor de delapidarea averii străine (191 alin.(5) din Codul penal), escrocherie (art.190 alin.(5) din Codul penal), și spălarea banilor, comisă în proporții deosebit de mari (art.243 alin.(3) din Codul penal).

„În cadrul investigațiilor efectuate au fost percheziționate unitățile de transport, oficiile și domiciliile persoanelor vizate în schema infracțională. În rezultatul perchezițiilor efectuate au fost depistate și ridicate telefoane mobile, agende, înscrisuri de ciornă, recipise, facturi fiscale, foi de parcurs, cât și alte documente pertinente, care urmează a fi supuse expertizării și examinării în cadrul cauzei penale”, anunță reprezentanții Procuraturii printr-un comunicat.

Totodată, potrivit procurorilor, joi, 22 septembrie, celor 5 persoane reținute le-a fost înaintată învinuirea, după care în privința acestora procurorii anticorupție au depus în instanța de judecată, demersuri de aplicare a măsurilor preventive sub formă de arest și respectiv arest la domiciliu.

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.