Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   AUDIO/ Percheziții la Edineț și…

AUDIO Percheziții la Edineț și Dondușeni. Șase persoane au fost reținute în dosare ce vizează mita percepută la eliberarea permiselor de conducere

Banii ridicați în timpul perchezițiilor de la Edineț și Dondușeni. Sursa foto: CNA

Șase persoane au fost reținute în urma perchezițiilor desfășurate de ofițerii Direcției generale teritoriale Nord a Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii din cadrul Oficiului Nord al Procuraturii Anticorupție (PA), în cadrul mai multor cauze penale, pornite pe fapte de corupție comise de angajați ai Agenției Servicii Publice (ASP).

Bănuiții ar fi implementat, în nordul țării, „o schemă de pretindere a mijloacelor financiare ilicite de la persoanele care aplicau pentru obținerea permiselor de conducere”, anunță CNA.

„Potrivit probatoriului administrat de CNA și procurori, începând cu luna august 2022 și până în prezent, șeful Secției Înmatricularea Transportului şi Calificarea Conducătorilor Auto Edineț, atât personal cât și în comun cu alți angajați din cadrul instituției, inclusiv prin intermediul tatălui său, ar fi pretins prin extorcare de la candidații la obținerea permiselor de conducere auto, care nu au susținut proba practică a examenului de calificare, mijloace bănești ce nu li se cuvin în sume ce variază de la 500 până la 1000 euro. Sumele erau percepute pentru favorizarea candidaților la examene, prin aplicarea calificativului „admis”, cu ulterioara eliberare a permisului de conducere”, anunță CNA.

Potrivit responsabililor de la CNA, în procesul documentării au fost deschise alte cinci dosare penale pentru corupere pasivă pe faptul că șeful SÎTCCA Edineț, împreună cu tatăl său, având înțelegere anticipată cu mai multe persoane din raionul Edineț, Briceni și Dondușeni, ar fi acceptat și primit de la acestea mijloace bănești în sume ce variau de la 350 până la 1000 euro, pentru favorizarea candidaților la probele practice. Pe data de 10 aprilie, sub controlul CNA, a fost transmisă suma de 400 euro șefului filialei Dondușeni a ÎS „Centrul de pregătire a specialiștilor pentru Armata Națională”, care a fost reținut pentru 72 de ore.  

Acțiunile de urmărire penală au continuat pe 11 aprilie prin efectuarea a 13 percheziții la oficiul SÎTCCA Edineț, oficiul filialei Dondușeni a ÎS „Centrul de pregătire a specialiștilor pentru Armata Națională”, în automobilele și domiciliile persoanelor bănuite de comiterea actelor de corupție.

„În cadrul perchezițiilor, au fost ridicați 400 de euro, livrați sub controlul CNA, înscrisuri de ciornă cu date de identitate și numere de contact ale candidaților, copii ale buletinelor de identitate, 24 de mii de euro, 95 de mii de lei, telefoane mobile și tehnică de calcul”, anunță Centrul Național Anticorupție.

Pe un termen de 72 de ore au fost reținuți șeful Secției Înmatricularea Transportului și Calificare a Conducătorilor Auto Edineț și tatăl acestuia, directorul filialei Donduşeni al ÎS „Centrul pentru pregătirea specialiștilor Armatei Naționale”, un instructor auto, un agent economic și un angajat al unei benzinării.

CNA a publicat și stenograma discuțiilor dintre cei vizați în dosare privind mita percepută la eliberarea permiselor de conducere.

Investigațiile în dosarele permiselor de conducere continuă. Pe 28 martie o  schemă de corupție la eliberarea permiselor de conducere a fost documentată de ofițerii Direcției generale teritoriale Nord a CNA și procurorii anticorupție. Șase angajați ai Agenției Servicii Publice (ASP), din oficiile Bălți și Chișinău, au fost reținuți pentru punerea în aplicare a unui sistem de colectare ilicită a mijloacelor financiare de la candidații pentru obținerea permisului de conducere, sumele pretinse pentru un permis variind între 400 și 1200 de euro.