Principală  —  IMPORTANTE   —   Ar putea reveni în sistem,…

Ar putea reveni în sistem, însă nu și în funcția pe care a deținut-o? Judecătoria Chișinău a respins cererea fostului șef al PA Viorel Morari privind anularea ordinului lui Stoianoglo prin care a fost demis din funcție – doc

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție (PA) Viorel Morari ar putea reveni în sistemul procuraturii, însă nu și în funcția pe care a deținut-o. Asta după ce joi, 19 mai curent, Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a respins cererea de chemare în judecată depusă de Morari, prin care a cerut anularea ordinului emis de procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo privind demisia sa din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție (PA). În dispozitivul emis, magistrații au calificat solicitarea lui Morari drept neîntemeiată.

„Cererea de chemare în judecată depusă de către Morari Viorel împotriva Procuraturii Generale a Republicii Moldova, terț Consiliul Superior al Procurorilor, privind anularea ordinului Procurorului General cu privire la încetarea de drept a mandatului constituțional, se respinge ca neîntemeiată.

Hotărârea poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chişinău în termen de 30 zile de la pronunțarea dispozitivului, prin intermediul Judecătoriei Chișinău sediul Rîșcani”, se menționează în Hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani.

Dispozitivul Hotărârii:

Sursa: Procuratura Generală

Potrivit Dispozitivului emis de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, decizia poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău.

Într-un comentariu pentru Anticorupție.md, Morari a menționat că hotărârea instanţei de fond este „ilegală şi este decis să o atace în instanţa ierarhic superioară”.

„Alexandr Stoianoglo a emis un ordin prin care a constat expirarea de drept a mandatului meu de procuror șef din 26 aprilie 2021. Dar mie nu mi s-a permis să-mi execut mandatul mai mult de un an, fiind suspendat din funcţie. Ce se va întâmpla dacă voi fi achitat, dacă se va constata că suspendarea mea a fost ilegală? Nu cunosc cum a justificat magistratul decizia. Consider că a luat o decizie ilegală şi sunt pregătit să lupt până la urmă pentru a-mi apăra drepturile”, a declarat Morari pentru Anticorupție.md.

Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a anulat ordinul procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo din 12 august 2021 prin care fostul șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, a fost demis din sistemul procuraturii. O hotărâre în acest sens a fost emisă la 18 aprilie curent de către magistratul Vitalie Ciumac de la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani. Într-un comentariu pentru ZdG, Procuratura Generală (PG) a anunțat că procurorul de caz a contestat la Curtea de Apel (CA) Chișinău decizia primei instanței.

În 2021, PG anunța că prin ordinul Procurorului General Alexandr Stoianoglo a fost sistată suspendarea din funcție și, respectiv, încetate raporturile de serviciu cu fostul procuror-șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari.

La 23 ianuarie 2020, Viorel Morari a fost suspendat din funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție. Atunci, la solicitarea procurorului general, CSP a admis demersul cu privire la suspendarea lui Viorel Morari din funcția de procuror-șef la Procuratura Anticorupție.

La 26 decembrie 2019, procurorul general Alexandr Stoianoglo, în temeiul a 2 acte de sesizare înregistrate la PG, a pornit urmărirea pentru abuz de serviciu și fals în acte publice, bănuit în comiterea acestor fapte fiind Viorel Morari.

Potrivit informațiilor furnizate anterior de către Procuratura Generală, Viorel Morari este învinuit că ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care ar fi înregistrat-o contrar prevederilor legale, în baza căreia a pornit o cauză penală și a falsificat o serie de acte procesuale.

Totodată, pe numele său a fost pornită o altă cauză, șeful suspendat al PA fiind bănuit de îmbogățire ilicită.

În aprilie curent Ziarul de Gardă a scris că dosarul „Vento”, în care erau vizați șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA) Viorel Morari și subalternul său, Roman Statnîi, a fost clasat. O ordonanță în acest sens a fost semnată pe 2 martie 2022, de către procurorul de caz, Vitalie Costișanu, din cadrul Procuraturii Combaterii Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).