Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Alte 16 kilograme de droguri,…

Alte 16 kilograme de droguri, în valoare de peste 15 milioane de lei, depistate de către oamenii legii în pachete de cafea

Sursa: customs.gov.md

O altă cantitate de 16 kilograme de pastile – precursori pentru fabricarea amfetaminei, în valoare de circa 15 000 000 de lei, au fost depistate sub conducerea procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) de către ofițerii Serviciului Vamal.

Conform unui comunicat de presă emis de PCCOCS, acestea erau disimilate în două cutii a câte 8 kilograme în fiecare. Cazul a fost depistat „urmare a complexului de acțiuni de investigație realizate de către ofițerii vamali”, în cadrul documentării cazului înregistrat la vama Costești, săptămâna trecută. Atunci, acolo au fost depistate peste 23 kg de pastile de efedrină – precursor folosit la fabricarea amfetaminei, în valoare de peste 20 000 000 lei. 

Și în acest caz, patrupedul Vămii a semnalat asupra celor două cutii. Ulterior, acestea au fost scanate cu tehnica specială, iar suspiciunile au fost confirmate prin imaginile generate de echipamentul portabil de detectare cu raze X. 

În cadrul controlului fizic detaliat, oamenii legii au depistat că în fiecare din cele două cutii erau localizate dulciuri și a câte 8 pachete de cafea, în total 16 pachete. În fiecare din acestea era tăinuit câte un kilogram de pastile.

În calitate de destinatar al acestor colete poștale era bărbatul în vârstă de 24 de ani, cetățean al Ucrainei, reținut săptămâna trecută. Acum, acesta se află în arest preventiv, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Pastilele au fost ridicate și transmise spre expertizare, iar investigațiile pe caz continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Două persoane implicate în cazul transmiterii celor peste 23 kg de pastile prin intermediul transmisiunilor neînsoțite au fost reținute, pe 12 ianuarie, de către ofițerii Departamentului antifraudă și conformare al Serviciului Vamal, sub conducerea PCCOCS. 

Persoanele, un bărbat în vârstă de 24 de ani, care este și expeditorul din Cairo și complicele acestuia, un minor în vârstă de 17 ani, ambii cetățeni ai Ucrainei, s-au prezentat pentru a ridica transmisiunile neînsoțite, dar au fost reținuți de către oamenii legii.

Unul dintre cei doi bănuiți este reținut pentru 72 de ore, iar al doilea este plasat într-un centru de plasament. Conform expertizei tehnico-științifice, cele peste 23 kg de pastile conțin efedrină, precursor folosit la fabricarea amfetaminei. Valoarea drogului fabricat din cantitatea pastilelor depistate se estimează la peste 20 milioane lei. 

Cele 23,1 kg de pastile au fost depistate în cadrul controlului desfășurat de către vameșii de la Costești cu suportul câinelui Vămii – „Vert”, fiind ascunse într-un colet neînsoțit.