Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Zelensky, despre incendiul de…

VIDEO Zelensky, despre incendiul de la Centrala Nucleară Zaporojie: „Trebuie să oprim armata rusă imediat! Ucraina are 15 unități nucleare: dacă va fi o explozie, va fi sfârșitul tuturor, sfârșitul Europei!”

Într-o nouă adresare video făcută vineri dimineața, președintele ucrainean Volodimir Zelensky, a acuzat Rusia că a tras în mod intenționat în centrala nucleară Zaporojie, după ce un incendiu a izbucnit la instalație în urma bombardamentelor puternice din partea forțelor ruse. Autoritățile ucrainene spun că centrala nu a suferit daune critice și că nivelurile radiațiilor sunt în prezent normale, scrie CNN.

„Tancurile rusești trag în blocurile atomice echipate cu camere termice. Ei știu în ce trag. Ei s-au pregătit pentru acest (atac)”, a spus el în postare.

Zelensky s-a referit, de asemenea, la tragedia de la Cernobîl și la victimele acesteia în postare.

„Pentru toți ucrainenii, pentru toți europenii, pentru toți oamenii care cunosc cuvântul „Cernobîl”, câte victime au fost”, a declarat Zelensky.

Dezastrul de la Cernobîl din 1986, care a avut loc în Ucraina sovietică, este considerat cel mai grav accident nuclear din istorie. A fost o „catastrofă globală care a afectat viețile a sute de mii de oameni” și a avut un impact de durată asupra țării, a spus Zelensky.

„Europa ar trebui să se trezească acum: cea mai mare centrală nucleară din Europa este în flăcări. În acest moment, tancurile rusești trag în blocuri nucleare. Sunt tancuri echipate cu camere termice. Adică știu unde trage. Se pregăteau pentru asta”, a subliniat Zelensky. „Sunt 6 unități electrice acolo!… O unitate electrică a explodat la Cernobîl!”, a spus președintele.

„Trebuie să oprim armata rusă imediat!.. Ucraina are 15 unități nucleare: dacă va fi o explozie, va fi sfârșitul tuturor, sfârșitul Europei! Aceasta este evacuarea Europei! Numai acțiunea imediată a Europei poate opri. Nu lăsați Europa să moară în urma unui dezastru la o centrală nucleară!”, a îndemnat Zelensky.

În urma incidentului, preşedintele american Joe Biden a discutat la telefon cu Zelensky despre situaţia de la centrala nucleară Energodar de la Zaporijie. Preşedintele american s-a alăturat omologului ucrainean pentru a cere Rusiei să înceteze activităţile militare în zona centralei de la Zaporijie.

Premierul britanic Boris Johnson a denunţat, de asemenea, vineri, într-un comunicat, „acţiunile iresponsabile” ale preşedintelui rus Vladimir Putin care pot „ameninţa direct securitatea întregii Europe” după bombardarea unei centrale nucleare de către forţele ruse care au invadat Ucraina.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut încetarea utilizării forţei la centrala nucleară Energodar din Zaporijie, cea mai mare din Europa, lovită de bombardamentele forţelor ruse, avertizând că lovirea unui reactor reprezintă un pericol grav.

Agenţia cu sediul la Viena a confirmat informaţia furnizată de autorităţile ucrainene, conform căreia nu s-a detectat o modificare a nivelului radioactivităţii.