Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Ministerul rus al Apărării…

VIDEO Ministerul rus al Apărării susține că trupele și echipamentele din Crimeea se întorc la bază. Reacția secretarului general al NATO

Ministerul rus al Apărării a publicat miercuri, 16 februarie, imagini video cu tancuri și vehicule militare care potrivit lor părăsesc Crimeea. Secretarul general al NATO a declarat că „rămâne de văzut dacă există o retragere propriu-zisă”, scrie Reuters.

Ministerul rus al Apărării susține că echipamentele militare sunt încărcate în trenuri care părăsesc Crimeea pe un pod de cale ferată.

Unităţile din districtul militar Sud care şi-au încheiat participarea la exerciţiile tactice în poligoane din peninsula Crimeea se îndreaptă cu trenul către locurile de încartiruire permanentă”, a informat Ministerul Apărării rus.

La scurt timp după ce Ministerul rus al Apărării a publicat imagini cu coloane de tancuri, echipamente și vehicule militare despre care susține că părăsesc Crimeea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a suținut o declarație de presă în care a cerut Moscovei să demonstreze că se retrage, spunând că există semne că mai multe trupe sunt pe drum.

„Rămâne de văzut dacă există o retragere rusă. Ceea ce vedem este că au mărit numărul de trupe, iar alte trupe sunt pe drum. (…) Întotdeauna au mutat forțe dintr-o parte în alta, așa că doar faptul că vedem mișcări de forțe, de tancuri de luptă, nu confirmă o retragere reală”, a menționat Jens Stoltenberg.

Marea Britanie s-a alăturat Statelor Unite spunând că încă nu s-a convins că retragerea echipamentelor și vehiculelor militare a fost reală, în timp ce în Ucraina, ministerul apărării a declarat că un atac cibernetic fără precedent se desfășoară a doua zi, scrie Reuters.

În context, Stoltenberg a lansat un nou apel la diplomație, și a reiterat că este nevoie de discuții la aceeași masă.

 „Vom continua să trimitem un mesaj clar Rusiei că suntem gata să stăm la masă, să negociem și să discutăm, dar suntem pregătiți pentru ce este mai rău. Dacă Rusia invadează Ucraina, va plăti un preț mare. Noi vom expune în continuare acțiunile Rusiei, dar sperăm că va alege în final diplomația în loc de confruntare. Suntem gata să găsim o soluție politică”, a declarat secretarul general al NATO.

Rusia a desfășurat peste 130 000 de militari în apropierea granițelor Ucrainei în ultimele săptămâni, conform estimărilor americanilor. Marți, însă, Kremlinul a anunțat că retrage o parte dintre acești soldați, într-o aparentă schimbare de ton. Totuși, nici Ucraina, nici NATO nu sunt convinse, iar Jens Stoltenberg a spus, tot marți, că „nu am văzut niciun semn al reducerii prezenței militare rusești la granița cu Ucraina, dar vom continua să monitorizăm situația”.

Ambasadoarea SUA la NATO a spus de asemenea că și guvernul american monitorizează situația după anunțul Rusiei, conform CNN.