Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ursula von der Leyen susține…

Ursula von der Leyen susține că UE este pregătită să trimită anchetatori în Ucraina pentru a documenta „crimele de război” comise de trupele ruse

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene

Uniunea Europeană (UE) este pregătită să trimită anchetatori în Ucraina pentru a documenta „crimele de război” comise de trupele ruse. Un anunț în acest sens a fost făcut de președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, într-o postare pe pagina sa de Twitter.

„Am vorbit cu președintele Volodimir Zelensky despre asasinarea civililor din Bucha și din alte părți ale Ucrainei. UE este pregătită să trimită echipe de anchetatori pentru a documenta crimele de război, în coordonare cu procurorul general ucrainean”, a spus președinta CE.

Ursula von der Leyen a menționat că organizația de combatere a criminalității Europol și Agenția guvernamentală Eurojust vor sprijini acest demers.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Miercuri, 16 martie, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a ordonat Rusiei să suspende invadarea Ucrainei. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a cerut Rusiei să se conformeze „imediat” deciziei Curții de la Haga.

„Federaţia Rusă trebuie să suspende imediat operaţiunile militare pe care le-a început la 24 februarie 2022 pe teritoriul ucrainean”, a transmis Joan Donoghue, judecătoarea preşedintă a Curții, al cărei sediu este la Haga. Curtea de la Haga a luat decizia cu 13 voturi pentru și 2 voturi împotrivă.

Ulterior, Kremlinul a declarat că nu se va conforma ordinului Curții Internaționale de Justiție de la Haga.