Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Un nou partid anticorupție, înființat…

Un nou partid anticorupție, înființat de doi absolvenți Harvard, a câștigat alegerile parlamentare din Bulgaria

Foto: Reuters

Un absolvent de Harvard, Kiril Petkov, a câștigat alegerile parlamentare din Bulagria, a câștigat peste 25% din voturi, în fața partidului de guvernământ al premierului Boris Borisov, GERB, cotat cu 22,2% din sufragii. Conform rezultatelor, „Continuăm Schimbarea” a luat 26% din sufragiile alegătorilor.

Kiril Petkov, absolvent de Harvard, a câștigat alegerile parlamentare din Bulgaria. Rezultatele arată că formațiunea „Continuăm Schimbarea” a luat 26% dintre voturile vecinilor noștri, după numărarea a 43% din buletinile de vot, scrie alephnews.ro.

Sprijinul de care se bucură formațiunea politică vine și datorită acțiunilor hotărâte împotriva corupției.

Președintele Bulgariei, Ruman Radev, a felicitat deja câștigătorii. Și asta pentru că partidul conservator este în urmă, cu 21,4% din voturi, și nu va putea găsi destui aliați pentru construirea unei coaliții.

Scrutinul de duminică a fost marcat de un puternic absenteism, în condițiile în care bulgarii au fost chemați la urne pentru a treia oară într-un an ca să-și aleagă parlamentarii. La ora locală 16:00, cu patru ore înainte de închiderea urnelor, rata de participare era de doar 26 la sută, potrivit Comisiei Electorale, cea mai slabă dintre scrutinele organizate în acest an, scrie Digi.

Bulgaria a votat deja de două ori anul acesta, în aprilie şi apoi în iulie, punând capăt unui deceniu în care la putere s-a aflat Boiko Borisov, slăbit de manifestaţiile în masă de anul trecut. Totuşi, diferitele partide care își spun „ale schimbării” nu au reuşit până acum să se unească pentru a accede la putere.

În paralel cu alegerile legislative, bulgarii au avut de ales duminică şi preşedintele ţării, favoritul în acest scrutin fiind preşedintele în exerciţiu, Rumen Radev, al cărui principal adversar a fost rectorul Universităţii din Sofia, Anastas Gerdjikov, susţinut de GERB.

Rumen Radev, candidat la propria succesiune, s-a clasat pe primul loc în urma primului tur, cu 49% din voturi în timp ce principalul contracandidat, rectorul Universităţii din Sofia, Anastas Gerdjikov, a avut doar 25 la sută.

Astfel, actualul șef al statului, devenit popular prin faptul că a susţinut protestele anti-corupţie din vara lui 2020, ar urma să se impună cu uşurinţă în turul al doilea, din 21 noiembrie.

Rumen Radev este fost comandant al forțelor aeriene bulgare, iar în alegerile din 2016 a candidat ca independent, dar a fost susținut de socialiști.