Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UE și SUA au extins…

UE și SUA au extins lista sancțiunilor împotriva Belarusului

Alexandr Lukașenko, președintele Republicii Belarus

Consiliul Uniunii Europene (UE) a adoptat al patrulea pachet de sancțiuni împotriva autorităților din Belarus în legătură cu aterizarea forțată a zborului Ryanair la Minsk, notează Novaya Gazeta.

78 de persoane fizice și 8 persoane juridice intră sub incidența restricțiilor. Printre aceștia se numără oameni de afaceri, membri ai familiei președintelui Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, rectori de universități, judecători și oficiali de securitate din Belarus, scrie sursa citată.


„Această decizie a fost luată în legătură cu escaladarea încălcărilor grave ale drepturilor omului în Belarus și suprimarea violentă a societății civile, a opoziției democratice și a jurnaliștilor. Mai mult, șapte persoane fizice și o persoană juridică care intră sub incidența acestei noi runde de măsuri restrictive au fost desemnate în legătură cu aterizarea forțată și ilegală a zborului Ryanair la Minsk ”, se arată în declarația Consiliului UE.

Fiul președintelui Lukașenko, Dmitri, și omul de afaceri Mihail Gutseriev sunt câteva dintre persoanele de pe lista sancțiunilor. Lista include, de asemenea, angajați ai Parchetului și ai Comitetului de anchetă: șeful comisiei de anchetă Dmitry Gora și anchetatorul Igor Kurilovich, procurorii generali adjuncți Aleksey Stuk și Gennady Dysko, precum și asistentul procurorului Alina Kasyanchik.

Potrivit Novaya Gazeta, măsurile restrictive ale UE împotriva Belarusului vizează 166 de persoane fizice și 15 persoane juridice. Activele celor care au fost incluși în „lista neagră” vor fi înghețate. Persoanele fizice sunt, de asemenea, supuse unor interdicții, ceea ce înseamnă că nu vor putea să intre pe teritoriul UE.

Totodată, Statele Unite ale Americii au adăugat șase persoane juridice și 16 persoane fizice pe lista de sancțiuni impuse Belarusului. „Lista neagră” include șeful poliției din Minsk, Mikhail Grib, secretarul de presă al lui Lukașenko, Natalya Eismont, Centrul pentru izolarea infractorilor de pe strada Akrestsin, KGB și GUBOPiK din Belarus, precum și trupele interne și Direcția Afaceri Interne din Brest.

În acelaşi timp, guvernul de la Londra a anunţat că „Marea Britanie, în paralel cu SUA, Canada şi UE a impus sancţiuni împotriva a şapte persoane şi unei entităţi din cadrul regimului belarus, ca răspuns faţă de arestarea jurnalistului Roman Protasevici şi a (prietenei sale) Sofia Sapega, în urma deturnării ilegale a zborului Ryanair din 21 mai”, scrie Digi 24.

Pe 23 mai, Belarusul a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla jurnalistul Roman Protasevici, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi fost o bombă.

Ordinul de interceptare a avionului comercial ar fi fost dat chiar de președintele Aleksandr Lukașenko. Forțele militare aviatice belaruse au forțat avionul companiei Ryanair, în care se afla și Roman Protasevici, să aterizeze de urgență, invocând faptul că la bord ar fi o bombă. Aeronava se îndrepta de la Atena spre Vilnius.

Roman Protasevich este ex-editorul canalului de Telegram Nexta, recunoscut ca extremist în Belarus. În ultimele luni, acesta locuia la Vilnius și făcea parte din echipa Svetlanei Tihanovskaia. Protasevici a fost inclus de către autoritățile din Belarus pe „lista teroriștilor” și a fost dat în căutări interstatale.

Citește și: