Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UE a exclus șase țări,…

UE a exclus șase țări, inclusiv SUA, de pe lista locurilor în care turiştii pot călători fără restricţii. R. Moldova rămâne în „lista albă”

Uniunea Europeană (UE) a eliminat șase țări, inclusiv SUA, dintr-o „listă albă” Covid de locuri ale căror turiști pot călători fără restricții, cum ar fi carantina obligatorie. De asemenea, au fost eliminate de pe lista sigură a UE, din cauza creşterii numărului de infectări cu SARS-CoV-2, şi Israel, Kosovo, Liban, Muntenegru şi Macedonia de Nord, scrie The Guardian.

Majoritatea țărilor UE și-au redeschis granițele către americani în iunie, în speranța de a salva sezonul turistic de vară, deși majoritatea au solicitat un test negativ înainte de călătorie. Regula principală pentru ca ţările să rămână pe lista albă a UE este să aibă mai puţin de 75 de cazuri noi zilnic raportate pentru fiecare 100.000 de persoane în ultimele 14 zile, o limită care nu este îndeplinită în prezent în SUA, potrivit The Guardian.

Potrivit Universităţii Johns Hopkins, SUA s-au confruntat cu cel mai mare număr de infectări din lume, în ultimele 28 de zile.

SUA: numărul de noi cazuri de coronavirus pe zi:

Lista albă actuală include acum: Albania, Armenia, Australia, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Brunei Darussalam, Canada, Japonia, Iordania, Noua Zeelandă, Qatar, Republica Moldova, Arabia Saudită, Serbia, Singapore, Coreea de Sud, Ucraina și China.

De asemenea, statelor membre li se recomandă eliminarea treptată a restricțiilor de călătorie pentru regiunile administrative speciale din China, Hong Kong și Macao. Îndrumările nu sunt obligatorii, iar recomandarea este ca persoanelor complet vaccinate să li se acorde și intrarea pentru călătorii neesențiale.

În context, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, susține că R. Moldova ar putea fi inclusă de către Uniunea Europeană în lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat sau „zona galbenă”, în contextul creșterii numărului de îmbolnăviri cu COVID-19. Astfel, pentru cetățenii moldoveni ar putea să fie introduse noi restricții de circulație.

Citiți și: Ministra Sănătății susține că R. Moldova ar putea să fie inclusă de către UE în lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat: „Noi am primit o atenționare”