Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Prim-ministrul britanic Rishi Sunak este…

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak este anchetat pentru o posibilă omisiune în declarația sa de interese

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak este investigat de către organismul de supraveghere a standardelor din Parlament pentru un posibil conflict de interese. Mai exact, acesta este anchetat de comisarul pentru conduită parlamentară, pentru a stabili dacă a declarat în mod corespunzător participația soției sale la o companie de îngrijire a copiilor, transmite Reuters.

Investigația privind o posibilă omisiune în declarația de interese a lui Sunak a început pe 13 aprilie.

Partidele de opoziție au cerut explicații cu privire la rapoartele din presă potrivit cărora soția lui Sunak, Akshata Murthy, este acționară la o companie care urma să beneficieze de sprijin pentru sectorul de îngrijire a copiilor, anunțat în bugetul din martie.

„Suntem bucuroși să îl ajutăm pe comisar să clarifice modul în care acest lucru a fost declarat în mod transparent ca un interes ministerial”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Sunak, confirmând că ancheta era legată de firma de îngrijire a copiilor.

Sunak, care a intrat în funcție în octombrie 2022, a promis să conducă un guvern integru „la toate nivelurile”.

Murthy este fiica unuia dintre fondatorii gigantului IT indian Infosys și deține aproximativ 0,9% din companie, în valoare de aproape 600 de milioane de dolari.

Comisarul, care nu a oferit detalii despre investigație, este responsabil pentru Codul de etică și conduită al Camerei Comunelor și investighează orice presupusă încălcare. În cazul în care se va demonstra că Sunak ar fi comis un conflict de interese, acesta ar putea fi obligat să-și ceară scuze publice sau ar putea fi suspendat din funcție.