Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Prim-ministra Italiei Giorgia Meloni și…

Prim-ministra Italiei Giorgia Meloni și miniștrii săi au depus jurământul

Noul premier al Italiei Giorgia Meloni și miniștrii săi au depus sâmbătă dimineața, 22 octombrie, jurământul la Palatul Quirinale de la Roma. La ceremonie a participat președintele Italiei, Sergio Mattarella.

Guvernul Meloni va trece săptămâna viitoare prin votul de încredere al Parlamentului de la Roma.

Giorgia Meloni a scris pe Twitter că echipa din Guvernul său „va servi Italia cu mândrie și simțul responsabilității”

„Iată echipa guvernamentală care, cu mândrie și simțul responsabilității, va servi Italia. Acum direct la lucru”, a scris Giorgia Meloni pe Twitter într-un comentariu .

Giorgia Meloni a fost desemnată vineri de președintele Sergio Mattarella să formeze guvernul Italiei. Meloni, șefa formațiunii naționaliste „Frații Italiei”, a obținut victoria în alegerile din septembrie, în alianță cu „Forza Italia” a lui Silvio Berlusconi și „Liga Nordului” condusă de Matteo Salvini.

„Giorgia Meloni a acceptat mandatul și a prezentat lista sa de miniștri”, a declarat oficialul prezidențial Ugo Zampetti, după întâlnirea dintre Meloni cu președintele Italiei, Sergio Mattarella, în palatul Quirinale din Roma.

Noul guvern va înlocui o administrație de uniune națională condusă de fostul șef al Băncii Centrale Europene Mario Draghi, care a participat vineri la un summit al Uniunii Europene la Bruxelles, într-unul dintre ultimele sale acte în calitate de prim-ministru.

Meloni, în vârstă de 45 de ani, l-a numit pe Giancarlo Giorgetti, din partea Partidului „Liga Nordului”, în funcția de ministru al Economiei și a declarat că Ministerul de Externe îi va reveni lui Antonio Tajani de la „Forza Italia”.

În iulie 2022, premierul italian Mario Draghi și-a prezentat demisia președintelui Italiei, Sergio Mattarella, după ce guvernul său de uniune s-a destrămat, aruncând țara în „turbulențe politice și financiare”.