Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Președinta Maia Sandu, în…

VIDEO Președinta Maia Sandu, în cadrul Adunării Generale a ONU: „Prezența ilegală a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană ne încalcă neutralitatea și crește riscurile de securitate pentru țara noastră”

Captură de ecran, media.un.org

Președinta Maia Sandu a declarat miercuri, 21 septembrie, de la tribuna Adunării Generale a ONU că „prezența ilegală a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană încalcă neutralitatea R. Moldova și crește riscurile de securitate pentru țara noastră”.

Totodată, președinta Sandu a cerut „retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse” și distrugerea muniției din depozitele de la Cobasna, „care reprezintă o amenințare la adresa securității și a mediului întregii regiuni”.

Șefa statului a vorbit și despre prețurile la energie în R. Moldova, susținând că R. Moldova este „este una dintre cele mai vulnerabile țări” în fața crizei energetice.

„În timp ce ne străduim să menținem pacea, economia și societatea noastră suportă greul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Resursele noastre sunt la limită, investițiile au încetinit, comerțul și rutele de transport sunt perturbate, iar inflația se apropie de 35 la sută. În plus, ne confruntăm cu un spectru larg de amenințări hibride, de la dezinformare și propagandă până la atacuri cibernetice și presiuni energetice.

Prețurile anormal de ridicate la gazele naturale și încercările Rusiei de a folosi livrările de gaz și petrol ca arme în Europa au declanșat o criză energetică fără precedent. Suntem una dintre cele mai vulnerabile țări în fața acestei crize.

Dar acest lucru ne face doar mai hotărâți să ne diversificăm resursele de energie și să reducem dependența de combustibilii fosili. Ne propunem să creștem ponderea livrărilor de energie din surse regenerabile de la trei la 30 la sută în următorii trei ani. Acest lucru va face țara noastră mai puternică, iar mediul nostru – mai sănătos și mai sigur”, a spus Maia Sandu.

Declarațiile președintei Maia Sandu în cadrul celei de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a ONU

Președinta R. Moldova, Maia Sandu se află într-o vizită de două zile la New York, SUA, pentru lucrările celei de-a 77-a Adunări Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU).

La lucrările Adunării Generale a ONU, din delegația R. Moldova, conduse de Maia Sandu, va face parte și vicepremierul Nicu Popescu. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), „în cadrul reuniunii care promovează o diplomație multilaterală eficientă, delegația națională va discuta despre impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei asupra regiunii, contribuția țării noastre la stabilitatea regională și agenda de reforme în drumul nostru ireversibil spre Uniunea Europeană”.

Segmentul înalt al Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite este cea mai importantă reuniune a ONU în cadrul căreia liderii mondiali discută provocările și trasează prioritățile pe agenda organizației. În fiecare an șefi de state, șefi de guverne sau delegații ministeriale reprezintă statele membre.