Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   ONU: Peste un milion de…

ONU: Peste un milion de refugiaţi au ajuns în Europa pe mare. 3.735 au murit în drum

Peste un milion de refugiaţi şi migranţi au ajuns în Europa pe mare în 2015, anunţă Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), relatează BBC News online, citat de medifax.ro.
Peste 80% dintre cele 1.000.573 de persoane au sosit în Grecia, majoritatea pe Insula Lesbos, precizează UNHCR.
Aproximativ 844.000 de persoane au venit în Grecia din Turcia vecină. Cele mai multe dintre celelalte persoane – peste 150.000 – au traversat Mediterana din Libia în Italia.
Este vorba despre cea mai importantă criză a migranţilor cu care se confruntă Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial şi până în prezent.
Numărul nou-sosiţilor pe mare a crescut considerabil începând din 2014, când au fost înregistrate peste 216.000 de persoane.
„Un număr tot mai mare de refugiaţi şi migranţi încearcă cu disperare să ajungă în Europa, la bordul unor ambarcaţiuni şi bărci improprii călătoriei pe mare”, a anunţat UNHCR marţi, pe site.
„Vasta majoritate a celor care încearcă această traversare periculoasă are nevoie de protecţie internaţională, fugind din calea războiului, violenţei şi persecuţiei din ţăra de origine”, subliniază Înaltul Comisariat ONU.
Aproximativ 49% dintre persoanele care traversează Mediterana sunt originare din Siria, iar 21% din Afganistan, precizează UNHCR.
Numărul persoanelor care au murit sau sau au fost date dispărute pe mare este de 3.735.

Insula Lesbos este mai puţin aglomerată, în prezent, decât de obicei, însă mii de persoane aşteaptă în continuare să fie înregistrate pentru a-şi putea continua călătoria către Europa, potrivit unui corespondent BBC de la faţa locului.

Organizaţia Internaţională a Migraţiilor (OIM) anunţa pe 21 decembrie că numărul total al migranţilor – care sosesc în Europa atât pe uscat, cât şi pe mare – a atins 1.006.000.

Numeroşi migranţi continuă să vină în Europa, în pofida condiţiilor de iarnă. Acest aflux a provocat tensiuni în cadrul Uniunii Europene (UE), unele state ridicând garduri şi reimpunând controale la frontiere.

UE a convenit săptămâna trecută să suplimenteze personalul Agenţiei europene pentru protecţia frontierelor externe – Frontex – în Grecia, unde sosesc cei mai mulţi imigranţi care doresc să ajungă în Europa.

Germania afirmă că a primit peste un milion de refugiaţi şi migranţi, mai mulţi decât orice altă ţară europeană, însă este vorba inclusiv despre cetăţeni ai unor ţări din Balcani, care nu sunt înregistraţi ca sosind pe mare.
Sursa: mediafax.ro