Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   NATO afirmă că explozia din…

NATO afirmă că explozia din Polonia „a fost cauzată probabil” de o rachetă ucraineană, dar Moscova poartă responsabilitatea. Duda: „Racheta este de fabricație sovietică”

Secretarul general al NATO a declarat miercuri că explozia din Polonia a fost cauzată probabil de o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană, dar că Rusia este responsabilă în ultimă instanță pentru că a declanșat războiul.

„Ei sunt responsabili pentru războiul care a cauzat această situație”, a declarat Jens Stoltenberg într-o conferință de presă după o reuniune de urgență a ambasadorilor NATO. „Permiteți-mi să fiu bine înțeles, că nu este vina Ucrainei”.

Stoltenberg a declarat că incidentul a dovedit riscurile războiului din Ucraina, dar nu a schimbat evaluarea alianței militare privind amenințarea împotriva membrilor săi. El a adăugat că nu există niciun indiciu că Rusia pregătește acțiuni militare ofensive împotriva aliaților NATO.

Între timp, Polonia a semnalat că, în cele din urmă, ar putea să nu invoce articolul 4 al NATO, care prevede consultări între aliați în fața unei amenințări la adresa securității, deoarece explozia a fost probabil cauzată de o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană și nu de Rusia.

Racheta care a căzut în Polonia a fost „probabil un accident nefericit”, fiind folosită de apărarea antiaeriană ucraineană, afirmă președintele

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că racheta care a căzut în țara sa și a ucis două persoane pare a fi un „accident nefericit”.

Este foarte probabil ca racheta, de fabricație rusească, să fi fost folosită de apărarea antiaeriană ucraineană, a adăugat el.

Nu există motive pentru a crede că incidentul cu racheta a fost un atac intenționat, a spus Duda, sau că racheta a fost lansată de partea rusă.

„Din informațiile pe care noi și aliații noștri le avem, a fost o rachetă S-300 fabricată în Uniunea Sovietică, o rachetă veche și nu există nicio dovadă că a fost lansată de partea rusă. Este foarte probabil că a fost lansată de apărarea antiaeriană ucraineană”, a declarat președintele Poloniei.

După ce racheta care a căzut pe o instalație de cereale poloneză a stârnit inițial alarma globală că războiul din Ucraina s-ar putea extinde în țările vecine, vestea că probabil nu a fost lansată de Rusia a contribuit la scăderea presiunii.

Stoltenberg a salutat faptul că mai mulți membri ai alianței au declarat că sunt pregătiți să furnizeze mijloace de apărare aeriană. El nu a anunțat nicio măsură imediată din partea NATO, dar a declarat că un grup de contact privind Ucraina, se va reuni mai târziu în cursul zilei, concentrându-se în principal pe apărarea aeriană.

Două rachete au căzut marți, 15 noiembrie, în Polonia. Presa poloneză relatează că două persoane au murit. Un înalt oficial al serviciilor secrete americane a declarat, citat de AP, că rachetele care au intrat în Polonia, membru NATO, sunt rusești. De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, a declarat în timpul unui briefing, că Statele Unite încă nu pot confirma informația privind căderea rachetelor rusești în Polonia.

În seara zilei de marți, 15 noiembrie, premierul Poloniei convoacă o ședință de urgență a Comitetului de Securitate Națională, potrivit presei poloneze. Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Mueller, nu a confirmat informația, dar a spus că liderii de vârf a țării au o întrevedere de urgență din cauza unei „situații de criză”. Presa poloneză a informat că două persoane au murit marți după-amiază după ce un proiectil a lovit o întreprindere agricolă din Przewodów, un sat polonez de lângă granița cu Ucraina.

Rușii au lansat marți, 15 noiembrie, aproximativ 100 de rachete în Ucraina, a anunțat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, Iurii Ignat. Mai multe regiuni au rămas fără energie electrică, fără agent termic și apă. Acest atac depășește lovitura masivă cu rachete din 10 octombrie, când rușii au tras 84 de rachete în Ucraina.