Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Moment istoric: A fost…

VIDEO Moment istoric: A fost vaccinat primul român împotriva COVID-19

Foto: observatornews.ro

Moment istoric pentru România și Uniunea Europeană. După un an de luptă cu noul coronavirus, astăzi începe campania de vaccinare. La ora 9:00 s-a da startul imunizării în România.

Primul român care a primit o doză din acest ser este un cadru medicale de la Institutul Național „Matei Balș” din București. Este vorba despre Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie a acestui an, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2, scrie digi24.ro.

Primele persoane din România care sunt vaccinate începând de astăzi  sunt cadrele medicale din toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19.

Zece mii de doze de vaccin anti-COVID au sosit în România vineri, 25 decembrie. Fiind vorba de doar zece mii de doze, acestea vor fi folosite pentru imunizarea medicilor și personalului de terapie intensivă din spitalele COVID-19.

România va avea peste 10 milioane de doze de vaccin din contractele negociate de Comisia Europeană

„Campania de vaccinare începe în același timp în România și în celelalte state membre ale Uniunii Europene. Avem totul pus la punct. Este un moment important, îl așteptăm de un an de zile. Apariția vaccinului într-un timp record va ajuta la eradicarea pandemiei într-o perioada cât mai scurtă, sper eu. În completarea măsurilor pe care le avem, vaccinul vine să ajute la acest lucru”, a declarat premierul Florin Cîțu, la sosirea primei tranșe de vaccin.

De asemenea, premierul României a subliniat că „săptămâna viitoare vom primi în jur de 140.000 de doze. În total, România va avea în jur de 10 milioane de doze de vaccin”.

Până în acest moment, Comisia Europeană a semnat contracte cu șase companii. În baza acestor contracte semnate și în funcție de ce vaccinuri vor fi, în continuare, recomandate de către Agenția Europeană a Medicamentului și autorizate de către Comisia Europeană, România va putea accesa numărul de doze necesar pentru vaccinarea a 10,7 milioane de persoane, cu posibilitatea de suplimentare.