Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Miniștrii de externe din G7,…

Miniștrii de externe din G7, despre ofensiva Rusiei asupra Ucrainei: „Îi vom trage la răspundere pe cei responsabili de crime de război”

Sursa foto: Reuters

Miniștrii de externe din G7 s-au declarat vineri, 4 martie, „profund îngrijorați” de consecințele umanitare ale „loviturilor continue ale Rusiei” împotriva populației civile din Ucraina și au adăugat că îi vor trage la răspundere pe cei responsabili de crime de război, notează Reuters.

„Subliniem din nou că atacurile nediscriminatorii sunt interzise de dreptul internațional. Îi vom trage la răspundere pe cei responsabili de crime de război, inclusiv de folosirea fără discriminare a armelor împotriva civililor”, au declarat miniștrii de externe din G7 într-o declarație comună publicată de Departamentul de Stat al SUA.

Miniștrii de externe din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA au îndemnat, de asemenea, Rusia să înceteze atacurile în „vecinătatea centralelor nucleare din Ucraina”.

Forțele rusești din Ucraina au capturat vineri, 4 martie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, într-un asalt care a îngrijorat întreaga lume și despre care Washingtonul a spus că a riscat o catastrofă, deși oficialii au declarat ulterior că instalația este acum în siguranță.

Miniștrii de externe din G7 au adăugat, de asemenea, că țările lor vor continua să impună sancțiuni suplimentare ca răspuns la agresiunea rusă, despre care au spus că a fost permisă de Belarus.

„Președintele Putin, precum și guvernul și susținătorii săi și regimul Lukașenko poartă întreaga responsabilitate pentru consecințele economice și sociale ale acestor sancțiuni”, se arată în declarația comună a miniștrilor de externe din G7.

Invazia Rusiei în Ucraina a atras o condamnare aproape universală la nivel mondial, iar țările occidentale au impus sancțiuni grele în încercarea de a comprima economia rusă.

Țările G7 s-au angajat, de asemenea, să sporească sprijinul umanitar pentru Ucraina. Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit la Bruxelles cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și cu președintele Consiliului European, Charles Michel, îndemnându-i pe aliații și partenerii NATO să furnizeze Ucrainei echipamente și provizii pentru a face față invaziei Rusiei.