Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministerul rus al Apărării: Combatanţii…

Ministerul rus al Apărării: Combatanţii străini din Ucraina nu vor avea statut de prizonieri de război şi vor fi judecaţi

Purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat joi, 3 martie, că străinii care intenţionează să lupte împotriva forţelor ruse în Ucraina nu vor avea statut de prizonieri de război şi vor fi aduşi în faţa justiţiei sub acuzaţii penale, dacă sunt capturaţi, relatează TASS.

„Aş dori să subliniez oficial că toţi mercenarii trimişi de Occident pentru a ajuta regimul naţionalist de la Kiev (…) nu au dreptul la statutul de prizonieri de război”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, Igor Konaşenkov.

„Niciunul dintre mercenarii pe care Occidentul îi trimite în Ucraina să lupte pentru regimul naţionalist nu se va bucura de dreptul de a fi considerat combatant în virtutea dreptului internaţional umanitar”, a precizat Konaşenkov.

În context, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării a avertizat că oricine vrea să se alăture acestei lupte ar trebui „să se gândească de şapte ori înainte de a pleca”, pentru că Rusia „îi va face responsabili penal dacă sunt reţinuţi”. „În cel mai bun caz, ei se pot aştepta să fie urmăriţi penal ca infractori”, a adăugat el.

Potrivit lui Konaşenkov, „toate actele de sabotaj ale mercenarilor în Ucraina au fost efectuate cu ajutorul armelor furnizate de Occident”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky a lansat un apel către străini să se alăture luptei împotriva Rusiei în Ucraina, garantând intrare fără viză pentru toţi combatanţii voluntari din străinătate. El a estimat joi că legiunea internaţională planificată ar avea circa 16 000 de combatanţi.