Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministerul Afacerilor Externe, despre agresiunea…

Ministerul Afacerilor Externe, despre agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei: „Acest comportament barbar, în totală desconsiderare a vieții civililor, trebuie să înceteze imediat”

Foto: CNN

În cele 200 de zile ale războiului de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, mii de civili nevinovați au fost uciși cu cruzime, se arată într-o declarație al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). Potrivit autorităților de la Chișinău, toți cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere pentru acțiunile lor, în conformitate cu dreptul internațional. 

„Populația civilă continuă să sufere mari pierderi în acest război, inclusiv ca urmare a atacurilor recente absolut nejustificate asupra infrastructurii civile din Harkov, care au lăsat fără electricitate mai multe regiuni din țara vecină. Acest comportament barbar, în totală desconsiderare a vieții civililor, trebuie să înceteze imediat”, notează MAEIE.

în seara zilei de 11 septembrie, armata rusă a lansat un atac cu rachete asupra centralei termice Harkov-5, în urma căruia a fost parțial dezactivată. Acest lucru a fost declarat de consilierul șefului biroului președintelui Mihail Podolyak.

„Loviturile directe deliberate asupra infrastructurii civile critice, în special asupra celui mai mare CHP-5 din Harkov, este o manifestare necondiționată a terorismului Rusiei și a dorinței sale de a lăsa în mod masiv civilii fără lumină și căldură”, a subliniat Podolyak.

Totodată, în noaptea de 12 septembrie, trupele de ocupație ruse au lansat un atac cu rachetă asupra unei clădiri rezidențiale din Harkov. Cel puțin o persoană a murit și alte două au fost rănite.

Forțele ruse au lansat un atac cu rachete asupra uneia dintre cele mai mari centrale termice din Ucraina. A 201-a zi de război în Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.